Spis treści
Z tym przepisem jeszcze dziś możesz przygotować dla swoich bliskich przepyszny domowy chleb. I to bez wyrabiania!
Uwielbiam domowe wypieki. Nie inaczej jest również w przypadku pysznego i puszystego chleba z chrupiąca skórką. Co więcej, uwielbiam kiedy w całym domu unoszą się zapachy związane z przygotowaniem własnych wypieków. Też tak masz?
Błyskawiczny przepis na domowy chleb
Świetnie zdaje sobie sprawę, że pewnie pieczenie własnego chleba kojarzy Ci się ze skomplikowaną i i mega długą procedurą. Jednak uwierz mi na słowo, wcale nie musi tak być. A najlepiej świadczy o tym poniższy przepis. Dzięki niemu przygotujesz chleb domowej roboty w mgnieniu oka. I to bez wyrabiania, więc się nie namęczysz. Czy to nie genialne?
Okej, nie ma co przedłużać. Przechodzimy do działania, bo szkoda czasu. W końcu jeszcze dziś możesz przygotować domowy wypiek dla całej rodziny!
Domowy chleb bez wyrabiania
Składniki
na sztuki
Sposób przygotowania
- Z racji, że korzystamy z drożdży instant nie musisz wcześniej robić rozczynu.
- Składniki na chleb wymieszaj w misce. Masz otrzymać jednolite ciasto.
- Tak przygotowaną mieszankę zabezpiecz przy pomocy folii spożywczej i odstaw na kilka godzin. Najlepiej połączyć składniki wieczorem, a sam chleb upiec z samego rana.
- Następnego dnia podziel ciasto na 2 części i przełóż do keksówek. Formy wcześniej odpowiednio natłuść i oprósz mąką.
- Następnie przygotowane chlebki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
- Na koniec wstaw chlebki do nagrzanego piekarnika.
- Urządzenie ma pracować ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Jak sama widzisz przygotowanie domowego chleba nie musi być wcale czasochłonnym i trudnym zadaniem. Co więcej, świeży chlebek z chrupiącą skórką smakuje najlepiej. Dlatego przygotuj dla swoich bliskich pyszną niespodziankę w ten weekend i wykorzystaj nasz przepis.
Chlebek możesz serwować zarówno na słodko z czekoladą, miodem i konfiturą, jak i w wersji wytrawnej – z warzywami, wędliną oraz serem!
Zobacz także: Puszysta jajecznica, której nie trzeba smażyć na patelni. Jest o wiele lżejsza dla żołądka
Jeden komentarz