w , ,

Pulpety w sosie chrzanowym. Pomysł na świąteczny obiad czeka

pulpety w sosie chrzanowym
Nadezhda_Nesterova, Getty Images

Szukasz ciekawego pomysłu na świąteczny obiad? Pulpety w sosie chrzanowym skradną serce największego niejadka!

Menu wielkanocne to nie tylko uroczyste śniadanie z aromatycznym żurkiem na żytnim zakwasie w roli głównej. Oprócz licznych przekąsek i domowych wypieków należy również zaplanować smaczny i ciekawy obiad. I tak się składa, że mam ciekawą propozycję, która świetnie się tutaj sprawdzi. Oczywiście nie zabraknie świątecznego akcentu w postaci wyrazistego chrzanu.

Dlaczego pulpety w sosie chrzanowym?

Co też możesz zaserwować swoim bliskim na świąteczny obiad? Moim zdaniem genialne pulpety w połączeniu z kremowym sosem na bazie chrzanu spiszą się w tej roli idealnie. Mogłabym jeść je codziennie i to bez żadnych dodatków. To po prostu prawdziwe niebo w gębie, o czym już niebawem będziesz mogła przekonać się sama.

Co więcej, decydując się na ten przepis, masz pewność, że zaskoczysz swoich bliskich w pozytywny sposób. Nie dość, że będą cieszyć się niesamowitym smakiem całego dania, to jeszcze podasz coś innego i ciekawego zarazem. A jak wiadomo, w kuchni musi ciągle się coś dziać. Nuda to najgorsze, co może nas tutaj spotkać. Dlatego skutecznie ją przeganiamy i to w jakim wydaniu!

Pulpety w sosie chrzanowym

Z tym przepisem wyczarujesz w swojej kuchni genialny obiad dla całej rodziny!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę na przepisem rozpocznij od zmielenia mięsa, jeśli kupiłaś je w jednym kawałku.
  • Następnie mocz bułkę przez chwilę w mleku.
  • W międzyczasie przygotuj wszystkie przyprawy oraz posiekaj koperek.
  • Następnie połącz w dużej misce mięso mielone, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę oraz przyprawy.
  • Po połączeniu składników, zacznij formułować z mieszanki małe pulpety.
  • Każdy z pulpetów obtocz w mące, po czym gotuj je w wodzie ok. 15 minut.
  • W międzyczasie w osobnej miseczce połącz śmietanę z mąką. W wrazie potrzeby dodaj do składników trochę wody.
  • Do garnka z gotującymi się pulpetami dodaj chrzan ze słoika. Następnie zagęść wywar przy pomocy wcześniej wymieszanej śmietany i mąki.
  • Na koniec wsyp posiekany koperek i to wszystko. Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jak sama więc widzisz, przygotowanie pysznego obiadu wielkanocnego może być mega proste. A efekty? Ślinka cieknie od samego patrzenia! Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do przygotowania ciekawego obiadu z wielkanocnym akcentem.

Na koniec nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że na naszej stronie czeka wiele ciekawych pomysłów i inspiracji na wielkanocne przepisy. Na pewno w bogatej bazie znajdziesz coś dla siebie.

  • Miniatura:
  • Nadezhda_Nesterova, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani