Spis treści
Ciastka Alfajores spotykamy na sklepowych półkach ze słodyczami. Pomiędzy dwoma kruchymi płatkami ciasta znajduje się konfitura różana, a całość jest obtoczona wiórkami kokosa. To, co wyróżnia te ciastka to kruchość i idealne połączenie konfitury i ciastem, wiemy jak je zrobić, by były lepsze niż te ze sklepu.
Wypiek ma swoje początki w Ameryce Południowej, gdzie podaje się je w różnych wersjach. Od nadzienia z konfitury, po to z kremem o nazwie dulce de leche, czyli coś na wzór naszego rodzimego kajmaku. Są to jedne z ich najpopularniejszych ciastek, ludzie z całego kraju zajadają się tym wypiekiem. Przybyły do nas zza oceanu i stały się niezwykle popularne.
Jaki sekret kryją ciastka Alfajores?
Cały sekret kruchego ciasta to duża ilość skrobi. To właśnie ona sprawia, że ciastka rozpływają się na języku. Sprawdź przepis i wykonaj je na niedzielne popołudnie przy filiżance kawy.
Ciastka Alfajores
Składniki
na 20 ciastek
- 150 g masło
- 1 szklanka cukier
- 3 jajko
- 1 łyżka koniak
- 1 szklanka mąka
- 2 szklanka mąka kukurydziana
- 0,5 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 szczypta sól
- 3-4 ekstrakt waniliowy
- 150 g konfitura z róży
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy dwa żółtka i ucieramy. Dolewamy łyżkę koniaku i esencję waniliową. W osobnej misce mieszamy mąkę, skrobię, sól i sodę.
- Suche składniki dodajemy partiami do mokrych i miksujemy na wysokich obrotach, będzie dość gęste więc robot ręczny może nie dać sobie z nim rady. W cieśnie nie powinno być grudek, ma być gładkie i nie powinno się zbytnio lepić. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170*C. Ciasto wyciągamy i wałkujemy na cienki placek, ok. 0,5 cm.
- Z placka wycinamy kółeczka i układamy na blaszce. Całość wstawiamy do piekarnika a 10-12 minut.
- Ciastka wyciągamy i studzimy na kratce. Nakładamy odrobinę konfitury pomiędzy dwa płatki. Może ona wychodzić bokami, gdyż na końcu obtoczymy ciasto w wiórach kokosowych.
Pamiętam, że zawsze kupowałam te ciastka na wagę w sklepie na wsi, jeszcze wtedy nie wiedziałam, że są takie łatwe w przygotowaniu! Wystarczy dodatek skrobi kukurydzianej do ciasta i dobre wyrobienie, a ciasteczka wyjdą idealne. Jeśli nie lubisz smaku różanej konfitury, możesz ja zastąpic kajmakiem lub dżemem.
Zobacz również te przepisy: