w ,

Przepis na ciastka Alfajores. Lepsze niż te ze sklepu

ciastka Alfajores
SGAFFotoStudio, Getty Images

Ciastka Alfajores spotykamy na sklepowych półkach ze słodyczami. Pomiędzy dwoma kruchymi płatkami ciasta znajduje się konfitura różana, a całość jest obtoczona wiórkami kokosa. To, co wyróżnia te ciastka to kruchość i idealne połączenie konfitury i ciastem, wiemy jak je zrobić, by były lepsze niż te ze sklepu.

Wypiek ma swoje początki w Ameryce Południowej, gdzie podaje się je w różnych wersjach. Od nadzienia z konfitury, po to z kremem o nazwie dulce de leche, czyli coś na wzór naszego rodzimego kajmaku. Są to jedne z ich najpopularniejszych ciastek, ludzie z całego kraju zajadają się tym wypiekiem. Przybyły do nas zza oceanu i stały się niezwykle popularne.

Jaki sekret kryją ciastka Alfajores?

Cały sekret kruchego ciasta to duża ilość skrobi. To właśnie ona sprawia, że ciastka rozpływają się na języku. Sprawdź przepis i wykonaj je na niedzielne popołudnie przy filiżance kawy.

Ciastka Alfajores

Masz ochotę na coś słodkiego? Może przygotujesz genialne latynoskie ciasteczka z mnóstwem pysznej? Łap przepis!
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 20 ciastek

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy dwa żółtka i ucieramy. Dolewamy łyżkę koniaku i esencję waniliową. W osobnej misce mieszamy mąkę, skrobię, sól i sodę.
  • Suche składniki dodajemy partiami do mokrych i miksujemy na wysokich obrotach, będzie dość gęste więc robot ręczny może nie dać sobie z nim rady. W cieśnie nie powinno być grudek, ma być gładkie i nie powinno się zbytnio lepić. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170*C. Ciasto wyciągamy i wałkujemy na cienki placek, ok. 0,5 cm.
  • Z placka wycinamy kółeczka i układamy na blaszce. Całość wstawiamy do piekarnika a 10-12 minut.
  • Ciastka wyciągamy i studzimy na kratce. Nakładamy odrobinę konfitury pomiędzy dwa płatki. Może ona wychodzić bokami, gdyż na końcu obtoczymy ciasto w wiórach kokosowych.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Pamiętam, że zawsze kupowałam te ciastka na wagę w sklepie na wsi, jeszcze wtedy nie wiedziałam, że są takie łatwe w przygotowaniu! Wystarczy dodatek skrobi kukurydzianej do ciasta i dobre wyrobienie, a ciasteczka wyjdą idealne. Jeśli nie lubisz smaku różanej konfitury, możesz ja zastąpic kajmakiem lub dżemem.

Zobacz również te przepisy:

  • Miniatura:
  • SGAFFotoStudio, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli