Spis treści
Słodycze z ciasta francuskiego udają się za każdym razem. Właściwie to ciężko je zepsuć i nawet najwięksi amatorzy są w stanie wyczarować coś pysznego! Te słodkości to niezła bomba kaloryczna, ale przecież nie jemy ich na co dzień, więc od czasu do czasu można się na nie skusić.
Słodycze z ciasta francuskiego znikają zdecydowanie najszybciej!
W życiu zdarzają się różne sytuacje, w których potrzebujemy coś słodkiego na poczęstunek. Nie mamy czasu na wymyślanie skomplikowanych deserów, które muszą długo leżeć w lodówce. Zdarzyło mi się, że dzieci zjadły ciastka, które miałam postawić do kawy z przyjaciółką. W tej sytuacji ratowało mnie ciasto francuskie i budyń w szafce!
Ciastka z ciasta francuskiego
Składniki
na 12 ciastek
- 1 ciasto francuskie
- 1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
- 300 ml mleko
- 100 g masło (miękkie)
- 1/3 szklanka cukier
- skórka z cytryny
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i zawijamy je na metalowe wypełniacze do rurek. Pieczemy w 180*C przez 25 minut.
- W tym czasie gotujemy budyń, ma być gęsty, więc robimy go z mniejszej ilości mleka, niż jest zalecane. Do budyniu dorzucamy startą skórkę z cytryny i cukier.
- Ugotowany budyń studzimy w zlewie z zimną wodą, innym pomysłem jest wystawienie go na balkon.
- Upieczone rurki studzimy na kratce. Do miski wrzucamy miękkie masło i miksujemy, aż będzie gładkie, następnie dodajemy po łyżce schłodzonego budyniu i dalej miksujemy na gładką masę.
- Rurki wypełniamy kremem i jeśli mamy czas, odstawiamy do lodówki by stężały.
Takie ciastka to alternatywa dla pączków w tłusty czwartek, są prostsze w wykonaniu, a dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jeśli nie jesteś fanką standardowych wypieków na tłusty czwartek, te ciastka powinny Ci zasmakować!
Zobacz również inne słodkości:
2 komentarzy