w , ,

A może ciasteczko? Szybkie słodycze z ciasta francuskiego!

słodycze z ciasta francuskiego
miguelsoutull

Słodycze z ciasta francuskiego udają się za każdym razem. Właściwie to ciężko je zepsuć i nawet najwięksi amatorzy są w stanie wyczarować coś pysznego! Te słodkości to niezła bomba kaloryczna, ale przecież nie jemy ich na co dzień, więc od czasu do czasu można się na nie skusić.

Słodycze z ciasta francuskiego znikają zdecydowanie najszybciej!

W życiu zdarzają się różne sytuacje, w których potrzebujemy coś słodkiego na poczęstunek. Nie mamy czasu na wymyślanie skomplikowanych deserów, które muszą długo leżeć w lodówce. Zdarzyło mi się, że dzieci zjadły ciastka, które miałam postawić do kawy z przyjaciółką. W tej sytuacji ratowało mnie ciasto francuskie i budyń w szafce!

Ciastka z ciasta francuskiego

Kruche, z aksamitnym nadzieniem budyniowym i cukrem pudrem — tymi słowami możemy opisać słynne ciasteczka z ciasta francuskiego.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 12 ciastek

Sposób przygotowania

  • Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i zawijamy je na metalowe wypełniacze do rurek. Pieczemy w 180*C przez 25 minut.
  • W tym czasie gotujemy budyń, ma być gęsty, więc robimy go z mniejszej ilości mleka, niż jest zalecane. Do budyniu dorzucamy startą skórkę z cytryny i cukier.
  • Ugotowany budyń studzimy w zlewie z zimną wodą, innym pomysłem jest wystawienie go na balkon.
  • Upieczone rurki studzimy na kratce. Do miski wrzucamy miękkie masło i miksujemy, aż będzie gładkie, następnie dodajemy po łyżce schłodzonego budyniu i dalej miksujemy na gładką masę.
  • Rurki wypełniamy kremem i jeśli mamy czas, odstawiamy do lodówki by stężały.
słodycze z ciasta francuskiego
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Takie ciastka to alternatywa dla pączków w tłusty czwartek, są prostsze w wykonaniu, a dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jeśli nie jesteś fanką standardowych wypieków na tłusty czwartek, te ciastka powinny Ci zasmakować!

Zobacz również inne słodkości:

  • Miniatura:
  • miguelsoutull

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli