w ,

Hiszpańskie ciastka Polvorones na Boże Narodzenie

Polvorones to tradycyjne hiszpańskie ciastka wywodzące się z terenów Andaluzji. Pierwsze przepisy na ten przysmak pochodzą z XVI wieku, jednak po wielu wiekach zachowały swój pierwotny wzór.

Polvorones są migdałowym specjałem, wypiekanym, by uczcić Boże Narodzenie. Mają migdałową woń i cudowny smak. Delikatna, krucha struktura sprawia, że nie masz ich dość, a miseczka pustoszeje w mgnieniu oka. Posypane cukrem pudrem wyglądają jak śnieżne kuleczki.

Ciekawostką jest pochodzenie nazwy tego deseru. Polvo to po polsku proszek i to właśnie ta wyjątkowa kruchość wyróżnia ten wypiek.

Polvorones ciastka

Pyszne delikatne ciasteczka "na raz" będą idealnie pasować do popołudniowej kawy.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 2 godz. 35 min.
Czas przygotowywania 2 godz. 20 min.
Czas gotowania 14 min.
Hiszpańskie ciastka
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Do masła dorzuć cukier i zacznij ubijać do połączenia się składników. Dorzuć mąkę, cynamon, kardamon, mielone migdały i wodę.
  • Masę będzie dość rzadka. Wstaw ją do lodówki na dwie godziny by całość stężała. Po tym czasie weź ciasto i rozwałkuj je na grubość 1 cm i wycinaj kółeczka szklanką, a następnie układaj na blaszce.
  • Piecz przez 15 minut w 170*C. Po wyciągnięciu ciastek pozostaw całość do wystygnięcia i posyp cukrem pudrem.

Składniki

na 24 ciastka

Zobacz
Ocena:
(głosy: 3 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Zobacz również przepis na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli