Spis treści
Polvorones to tradycyjne hiszpańskie ciastka wywodzące się z terenów Andaluzji. Pierwsze przepisy na ten przysmak pochodzą z XVI wieku, jednak po wielu wiekach zachowały swój pierwotny wzór.
Polvorones są migdałowym specjałem, wypiekanym, by uczcić Boże Narodzenie. Mają migdałową woń i cudowny smak. Delikatna, krucha struktura sprawia, że nie masz ich dość, a miseczka pustoszeje w mgnieniu oka. Posypane cukrem pudrem wyglądają jak śnieżne kuleczki.
Ciekawostką jest pochodzenie nazwy tego deseru. Polvo to po polsku proszek i to właśnie ta wyjątkowa kruchość wyróżnia ten wypiek.
Polvorones ciastka
Sposób przygotowania
- Do masła dorzuć cukier i zacznij ubijać do połączenia się składników. Dorzuć mąkę, cynamon, kardamon, mielone migdały i wodę.
- Masę będzie dość rzadka. Wstaw ją do lodówki na dwie godziny by całość stężała. Po tym czasie weź ciasto i rozwałkuj je na grubość 1 cm i wycinaj kółeczka szklanką, a następnie układaj na blaszce.
- Piecz przez 15 minut w 170*C. Po wyciągnięciu ciastek pozostaw całość do wystygnięcia i posyp cukrem pudrem.
Zobacz również przepis na: