Polvorones to tradycyjne hiszpańskie ciastka wywodzące się z terenów Andaluzji. Pierwsze przepisy na ten przysmak pochodzą z XVI wieku, jednak po wielu wiekach zachowały swój pierwotny wzór.
Polvorones są migdałowym specjałem, wypiekanym, by uczcić Boże Narodzenie. Mają migdałową woń i cudowny smak. Delikatna, krucha struktura sprawia, że nie masz ich dość, a miseczka pustoszeje w mgnieniu oka. Posypane cukrem pudrem wyglądają jak śnieżne kuleczki.
Ciekawostką jest pochodzenie nazwy tego deseru. Polvo to po polsku proszek i to właśnie ta wyjątkowa kruchość wyróżnia ten wypiek.
Sposób przygotowania
- Do masła dorzuć cukier i zacznij ubijać do połączenia się składników. Dorzuć mąkę, cynamon, kardamon, mielone migdały i wodę.
- Masę będzie dość rzadka. Wstaw ją do lodówki na dwie godziny by całość stężała. Po tym czasie weź ciasto i rozwałkuj je na grubość 1 cm i wycinaj kółeczka szklanką, a następnie układaj na blaszce.
- Piecz przez 15 minut w 170*C. Po wyciągnięciu ciastek pozostaw całość do wystygnięcia i posyp cukrem pudrem.
Składniki
na ciastka
- 230 g mąka
- 110 g zmielone migdały
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka mielony kardamon
- 200 g masło (roztopione)
- 110 g cukier puder
- 3 łyżka zimna woda
Wartości odżywcze Zobacz
Zobacz również przepis na:
NIE PRZEGAP
Wschodzące Gorące Popularne
Placki ziemniaczane wpijają za dużo tłuszczu? Dodaj 1 składnik
Wschodzące Gorące
Jak zrobić faworki? Babcia Beata poleca zasadę 1:100
Wschodzące Gorące
Papierek po maśle od razu ląduje w koszu? To duży błąd
Idealne jajko na miękko. Ile je gotować by miało odpowiednią konsystencję?
Woda po ugotowanych ziemniakach ląduje w zlewie? To duży błąd
Wschodzące
Jak ugotować ziemniaki? Dodaj do nich ocet, a nie pożałujesz!
Wschodzące
Końcówka cytryny ląduje w koszu? Spraw, by jeszcze się do czegoś przydała