w , ,

Bagietka czosnkowa z grilla. Przyda się folia aluminiowa

bagietka czosnkowa z grilla
frederique wacquier, Getty Images

Już za moment poznasz przepis na genialną przekąskę. Bagietka czosnkowa z grilla stanie się hitem w każdym domu!

Za oknem piękna pogoda, dlatego warto wykorzystać ją w 100%. Wspólne grillowanie z bliskimi na świeżym powietrzu to gotowa receptura na udany dzień. I tak się składa, że wiem doskonale co możesz przygotować na tego typu spotkanie. Genialna przekąska na ciepło z pewnością zachwyci całą Twoją rodzinę.

Dzisiejszy przepis to najlepszy dowód na to, że grill to nie tylko kiełbasa i karkówka. To także ciekawe dodatki z pieczoną bagietką na czele. Czy można przygotować ją w ciekawy i prosty sposób? Z czym najlepiej ją połączyć? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.

Dlaczego bagietka czosnkowa z grilla?

Po pierwsze, na grillu nie może zabraknąć pieczywa. A to w pieczonej wersji jest najlepsze. I nie chodzi tu tylko o smak, ale i tą niesamowitą chrupkość. Taki dodatek będzie świetnie pasował do smażonego mięsa. Po drugie, dzisiejsza kombinacja skradnie serce nawet największego niejadka, a wszystko to zasługa czosnku, pietruszki i masła.

Warto również dodać, że fenomenalną przekąskę zrobisz zaledwie z kilku składników. Co więcej, przygotujesz ją w mgnieniu oka. W bardzo prosty sposób. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, żeby zachęcić Cię do wykorzystania niesamowitego przepisu na chrupiącą bagietkę z czosnkowym akcentem?

Grillowana bagietka czosnkowa

Szybka, prosta i mega smaczna przekąska na ciepło jeszcze dziś może zawitać do Twojego menu!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Grillowanie: 15 min.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od posiekania natki pietruszki.
  • Obieramy ząbki czosnku, po czym przeciskamy je przez praskę.
  • Na koniec ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.
  • Roztopione masło łączymy z natką pietruszki, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
  • Dokładnie mieszamy składniki.
  • Teraz czas przygotować bagietkę.
  • Należy naciąć ją przez całą długość, tworząc małe kieszonki.
  • Przy pomocy pędzelka kuchennego, rozprowadzamy mieszankę w każdej kieszonce.
  • Tak przygotowaną bagietkę ułóż na folii aluminiowej.
  • Posyp bagietkę żółtym serem, po czym owiń szczelnie całe pieczywo i umieść na grillu.
  • Tak przygotowaną bagietkę piecz przez 15 minut.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go podczas zbliżającej się majówki?

  • Miniatura:
  • frederique wacquier, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani