Spis treści
Jak zrobić dobre faworki, które będą chrupiące i długo zachowają świeżość? Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że sekret faworków, tkwi w odpowiednich składnikach. Szczególnie jeden z nich decyduje o końcowym wypieku. O którym składniku mowa? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Przed nami tłusty czwartek. W tym jednym dniu w roku Polacy nie liczą kalorii i zajadają się pysznymi pączkami i faworkami. Oczywiście można w tym dniu kupić gotowe wypieki, których w żadnym sklepie i cukierni zapewne nie braknie, ale można też przygotować je samemu. Jak zrobić domowe faworki, które znikną z talerza w kilka minut?
Składniki na chrust
Chrust, zwany też faworkami nie jest trudny w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzebujesz:
- mąki
- kwaśnej śmietany
- żółtek
- cukru
- spirytusu/ wódki
- smalcu lub oleju do smażenia
- soli
- cukru pudru
Jak zrobić dobre faworki? Koniecznie kup dobrą mąkę
Jednak aby chrust wyszedł idealnie chrupiący, należy pamiętać o użyciu odpowiedniej mąki, która jest kluczem do sukcesu. Do przygotowania chrustu najlepsza będzie mąka pszenna, typ 450, którą koniecznie musisz przesiać przez sito. Tylko dzięki dobrej mące i jej przesianiu faworki wyjdą kruche i chrupiące.
O czym jeszcze musisz pamiętać robiąc chrust?
Sukces faworków tkwi w szczegółach. Najważniejsze zasady zebraliśmy poniżej.
- Składniki na ciasto muszą być zimne. Najlepiej wyjąć je z lodówki tuż przed samym smażeniem. Zimne składniki sprawią, że upieczone faworki będą kruche.
- Do faworków musisz dodać wódkę, spirytus lub ocet. Dzięki temu nie wchłoną zbyt dużej ilości tłuszczu.
- Wałkując ciasto należy je rozwałkować, złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Po rozwałkowaniu ciasto powinno być cienkie (ok. 3 mm). Napowietrzone i cieniutkie ciasto będzie lekkie po upieczeniu, a faworki chrupkie i delikatne.
- Po upieczeniu faworki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym. Dopiero wtedy można posypać je cukrem pudrem.