w , ,

Dzięki temu składnikowi twoje faworki wyjdą idealne

Źródło: arfo, Getty Images

Jak zrobić dobre faworki, które będą chrupiące i długo zachowają świeżość? Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że sekret faworków, tkwi w odpowiednich składnikach. Szczególnie jeden z nich decyduje o końcowym wypieku. O którym składniku mowa? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Przed nami tłusty czwartek. W tym jednym dniu w roku Polacy nie liczą kalorii i zajadają się pysznymi pączkami i faworkami. Oczywiście można w tym dniu kupić gotowe wypieki, których w żadnym sklepie i cukierni zapewne nie braknie, ale można też przygotować je samemu. Jak zrobić domowe faworki, które znikną z talerza w kilka minut?

Składniki na chrust

Chrust, zwany też faworkami nie jest trudny w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzebujesz:

  • mąki
  • kwaśnej śmietany
  • żółtek
  • cukru
  • spirytusu/ wódki
  • smalcu lub oleju do smażenia
  • soli
  • cukru pudru

Jak zrobić dobre faworki? Koniecznie kup dobrą mąkę

Jednak aby chrust wyszedł idealnie chrupiący, należy pamiętać o użyciu odpowiedniej mąki, która jest kluczem do sukcesu. Do przygotowania chrustu najlepsza będzie mąka pszenna, typ 450, którą koniecznie musisz przesiać przez sito. Tylko dzięki dobrej mące i jej przesianiu faworki wyjdą kruche i chrupiące.

O czym jeszcze musisz pamiętać robiąc chrust?

Sukces faworków tkwi w szczegółach. Najważniejsze zasady zebraliśmy poniżej.

  1. Składniki na ciasto muszą być zimne. Najlepiej wyjąć je z lodówki tuż przed samym smażeniem. Zimne składniki sprawią, że upieczone faworki będą kruche.
  2. Do faworków musisz dodać wódkę, spirytus lub ocet. Dzięki temu nie wchłoną zbyt dużej ilości tłuszczu.
  3. Wałkując ciasto należy je rozwałkować, złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Po rozwałkowaniu ciasto powinno być cienkie (ok. 3 mm). Napowietrzone i cieniutkie ciasto będzie lekkie po upieczeniu, a faworki chrupkie i delikatne.
  4. Po upieczeniu faworki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym. Dopiero wtedy można posypać je cukrem pudrem.
  • Miniatura:
  • Źródło: arfo, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.