w

Paszteciki z ciasta francuskiego. Genialne do barszczu czerwonego

Paszteciki z ciasta francuskiego
supparnson, Getty Images

Paszteciki z ciasta francuskiego są najczęściej nadziewane kapustą i grzybami. Jest to najpopularniejsza wersja tej przekąski do barszczu, ale nie oznacza to, że jedyna. W tym przepisie nafaszerujemy ciasto mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

Takie paszteciki robi się naprawdę ekspresowo, a smakują znacznie lepiej od kupnych dodatków do barszczu. Możesz je wcześniej nafaszerować i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. Gwarantujemy, że takie ciepłe przekąski rozchodzą się w błyskawicznym tempie.

Mięsny farsz to głównie wieprzowina, ale jeśli jej nie jadasz, możesz ją śmiało zamienić na mielone mięso z indyka. Do tego trochę sosu pomidorowego i mnóstwo przypraw i sera — na samą myśl cieknie mi ślinka!

Paszteciki z mięsem mielonym

Kruche ciasto skrywa soczyste nadzienie pełne sera, który pod wpływem temperatury staje się ciągnący i delikatny.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 6 pasztecików

Sposób przygotowania

  • Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Wrzuć ja na patelnię i podsmaż na oleju, aż będzie szklista. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszaj całość. Dorzuć mięso mielone i smaż aż starci różowy kolor. Dolej passatę, dodaj zioła, sól i pieprz. Na sam koniec dosyp mozzarellę i ściągnij patelnię z gazu.
  • Arkusz ciasta francuskiego pokrój na niewielkie prostokąty i na połowę wyłóż po łyżce farszu mięsnego. Nakryj prostokąty resztą pokrojonych płatów i połącz brzegi widelcem.
  • Ciasto ułóż z odstępami na blaszce i piecz w 200*C przez 20 minut.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Paszteciki z ciasta francuskiego to zawsze dobra opcja! Nie znam osoby, której by nie smakowały. Gotowe ciasto francuskie to niesamowite ułatwienie w kuchni, gdyż samodzielne przygotowanie wymaga od nas kilku godzin roboty. Gotowiec ze sklepu jest do natychmiastowego użycia a duża paczka XXL to koszt ok. 8 złotych.

Dla mnie ta przekąska najlepiej smakuje na ciepło, prosto z pieca. Wtedy ser jest ciągnący, mięso soczyste a ciasto idealnie kruche. Paszteciki można podawać solo lub w towarzystwie sosu, np. pomidorowego lub majonezowego. Ciekawym połączeniem będzie zestawienie kieszonek z dodatkiem sosu czosnkowego, przekąska nabierze świątecznego klimatu.

  • Miniatura:
  • supparnson, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli