Spis treści
Paszteciki z ciasta francuskiego są najczęściej nadziewane kapustą i grzybami. Jest to najpopularniejsza wersja tej przekąski do barszczu, ale nie oznacza to, że jedyna. W tym przepisie nafaszerujemy ciasto mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
Takie paszteciki robi się naprawdę ekspresowo, a smakują znacznie lepiej od kupnych dodatków do barszczu. Możesz je wcześniej nafaszerować i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. Gwarantujemy, że takie ciepłe przekąski rozchodzą się w błyskawicznym tempie.
Mięsny farsz to głównie wieprzowina, ale jeśli jej nie jadasz, możesz ją śmiało zamienić na mielone mięso z indyka. Do tego trochę sosu pomidorowego i mnóstwo przypraw i sera — na samą myśl cieknie mi ślinka!
Paszteciki z mięsem mielonym
Składniki
na 6 pasztecików
- 380 g ciasto francuskie
- 250 g mięso mielone wieprzowe
- 100 g ser mozzarella (tarta)
- 1/2 cebula
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżka passata pomidorowa
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Wrzuć ja na patelnię i podsmaż na oleju, aż będzie szklista. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszaj całość. Dorzuć mięso mielone i smaż aż starci różowy kolor. Dolej passatę, dodaj zioła, sól i pieprz. Na sam koniec dosyp mozzarellę i ściągnij patelnię z gazu.
- Arkusz ciasta francuskiego pokrój na niewielkie prostokąty i na połowę wyłóż po łyżce farszu mięsnego. Nakryj prostokąty resztą pokrojonych płatów i połącz brzegi widelcem.
- Ciasto ułóż z odstępami na blaszce i piecz w 200*C przez 20 minut.
Paszteciki z ciasta francuskiego to zawsze dobra opcja! Nie znam osoby, której by nie smakowały. Gotowe ciasto francuskie to niesamowite ułatwienie w kuchni, gdyż samodzielne przygotowanie wymaga od nas kilku godzin roboty. Gotowiec ze sklepu jest do natychmiastowego użycia a duża paczka XXL to koszt ok. 8 złotych.
Dla mnie ta przekąska najlepiej smakuje na ciepło, prosto z pieca. Wtedy ser jest ciągnący, mięso soczyste a ciasto idealnie kruche. Paszteciki można podawać solo lub w towarzystwie sosu, np. pomidorowego lub majonezowego. Ciekawym połączeniem będzie zestawienie kieszonek z dodatkiem sosu czosnkowego, przekąska nabierze świątecznego klimatu.