w

Przekąska z parówką na patyku. Jak zrobić corn dogi?

corn dogi
bhofack2, Getty Images

Czy wiesz jak zrobić jedną z najbardziej popularnych przekąsek amerykańskich? Corn dogi, bo o nich mowa, jeszcze dziś mogą pojawić się w Twojej kuchni.

W weekend mamy trochę więcej czasu, dlatego jest to najlepszy moment, aby przygotować coś pysznego w kuchni. Dla mnie każda sobota i niedziela, to czas kiedy testuje nowe przepisy lub przygotowuję dania, na które w środku zapracowanego tygodnia nie mam po prostu czasu.

Dziś jednak przychodzę z czymś innym. Z ciekawą, oryginalną i przede wszystkim smaczną przekąską na ciepło, której nikt nie odmówi. Dlaczego? Bo jest po prostu wyjątkowa!

Kultowe corn dogi jeszcze dziś mogą pojawić się na Twoim stole

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób, przygotować genialne corn dogi. Jest to bardzo popularna przekąska na ciepło w Stanach Zjednoczonych. I tak się składa, że wiem dokładnie, jak ją przygotować krok po korku. Ty również poradzisz sobie z tym przepisem.

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest stworzenie idealnego ciasta na bazie mąki pszennej i kukurydzianej. Musi być ono perfekcyjne pod każdym kątem. Nie może być zbyt lejące, ani za gęste. W przeciwnym wypadku nici z pysznej przekąski. A warto dodać, że pod chrupiącym ciastem czeka na nas niespodzianka w formie parówki. Przechodzimy do przepisu!

Corn dogi

Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę? Parówki w chrupiącym cieście to jest TO!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Smażenie: 5 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad dzisiejszą przekąską rozpoczynamy od wymieszania suchych składników, a mianowicie: mąki kukurydzianej i pszennej, proszku do pieczenia oraz przypraw.
  • Następnie do powstałej mieszanki dodajemy jajko oraz mleko.
  • W wyniku połączeniu składników, powinniśmy uzyskać gęstą i jednolitą konsystencję ciasta. Należy jednak pamiętać, że powstałe ciasto ma być jednocześnie lejące.
  • Ciasto przelewamy do wysokiej szklanki.
  • Następnie obtaczamy parówki delikatnie w mące, po czym nadziewamy je na patyczki do szaszłyków.
  • Tak przygotowane parówki zanurzamy we wcześniej przygotowanym cieście.
  • Na koniec smażymy w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż nasze corn dogi nabiorą złocistych rumieńców.
  • Smacznego!
corn dogi
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotową przekąskę najlepiej przed podaniem, odsączyć przez chwilę na ręczniku kuchennym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. To jednak nie koniec pracy na dzisiaj. Parówki na patyku w chrupiącym cieście możesz serwować z ulubionymi sosami. Oczywiście możesz postawić na klasykę, czyli miks musztardy i ketchupu. Możesz również zaszaleć i użyć swój ulubiony sos. W końcu to Ty będziesz zajadał się gotowymi corn dogami, więc to właśnie Tobie mają najbardziej smakować!

I jeszcze jedno 🙂 Jeśli znasz inne ciekawe przepisy na kultowe przekąski z różnych zakątków świata, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią wypróbuje nowych kombinacji smakowych w mojej kuchni!

  • Miniatura:
  • bhofack2, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani