Spis treści
Ziemniaczane naleśniki to ciekawy sposób na zużycie gotowych ziemniaków, które zostały po ostatnim obiedzie. Brzmi jak szaleństwo, ale tak się składa, że takie naleśniki są równie pyszne co te z mąki pszennej. Podejmij się wyzwania razem z nami!
Przepis na tradycyjne naleśniki jest bardzo łatwy, można je modyfikować w dowolny sposób np. zamiast wody dodać mleko. Wszystkie wersje są jak najbardziej poprawne, chodzi o to, by bawić się w kuchni i dopasowywać składniki pod swoje potrzeby.
Dodatek ziemniaków do ciasta na naleśniki jest dość nieoczywisty i mało kto o nim słyszał, ale nie znaczy to, że jest z nim coś nie tak. Po prostu został nieodkryty, a ci, którzy o nim słyszeli jeszcze, nie zdobyli się na odwagę, by tak poeksperymentować w kuchni. Ziemniaczane naleśniki są niezwykle puchate i delikatne, znacznie bardziej od tych tradycyjnych na mące pszennej.
Ziemniaczane naleśniki
Składniki
na 4 porcje
- 1 szklanka mleko
- 3 jajko
- 600 g ziemniaki (ugotowane )
- 5 łyżek mąka ziemniaczana
- 5 łyżek mąka pszenna
- 1,5 szklanka woda gazowana
- łyżeczka przyprawa do ziemniaków
- 4 łyżka olej
- szczypta sól
Sposób przygotowania
- Ugotowane ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy jajka i przyprawy. Ugniatamy.
- Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Dolewamy mleko i olej, mieszamy. Następnie dolewamy wodę, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
- Patelnię rozgrzewamy i wylewamy ciasto, smażymy na złoty kolor. Delikatnie przewracamy. Podajemy z sosem lub barszczem czerwonym.
Gotowe naleśniki podawaj z ulubioną konfiturą, owocami czy serem białym. Możesz zrobić bardziej amerykańskie naleśniki i polać je syropem klonowym i posypać borówkami. Brzmi przepysznie!
Warto zainwestować w specjalną patelnię do naleśników, która jest powleczona specjalną powłoką, a ta zapobiega przywieraniu. Na takiej patelni smażymy bez tłuszczu, więc ograniczamy dodatkowy tłuszcz w diecie. To naprawdę dobra inwestycja do twojej kuchni, jeśli często robisz naleśniki.