Spis treści
Metka to przysmak doskonale znany mieszkańcom Pomorza i Wielkopolski. Właśnie tam metka chętnie używana jest jako smarowidło do chleba. Metkę można kupić w sklepach mięsnych, lub zrobić samemu. Czym dokładnie jest ten przysmak i jak zrobić domową metkę w swojej własnej kuchni? Podpowiadamy.
W „Tradycyjnej kuchni pomorsko-wielkopolskiej” Zbigniewa Przybylaka czytamy, że metka to: „Kiełbasa z surowej przemielonej, mocno przyprawionej wieprzowiny, używana do smarowania chleba”. Metka przybyła do nas z Niemczech, gdzie od dawna jedzono mettwurst (peklowaną i wędzoną wędlinę z surowego, mielonego mięsa).
Kupując metkę w sklepie, koniecznie sprawdź jej skład
Metkę znajdziemy w sklepach w Polsce. Możemy kupić jej różne odmiany: wołową, wieprzową, cebulową, czy łososiową. Kupując metkę w sklepie należy dokładnie sprawdzić jej skład. W składzie powinno się znaleźć 90% mięsa. Pozostałe 10% najczęściej stanowi tłuszcz, który jest nośnikiem smaku, a dodatkowo tworzy konsystencję łatwą do smarowania. Niestety w wielu sklepach możemy znaleźć metkę, w której składzie mięsa jest 70%, albo mniej. Pozostałe 30% stanowią konserwanty, stabilizatory, aromaty i przeciwutleniacze. Taka ilość mięsa zdecydowanie dyskwalifikuje ten produkt i sprawia, że nie powinniśmy go kupować.
Jak zrobić domową metkę?
Metkę bez problemu zrobimy w swojej kuchni. Jak zrobić domową, pachnącą metkę, bez konserwantów i chemicznych dodatków? Do przygotowania metki potrzebujemy 1 kg tłustej, dobrej jakościowo wieprzowiny np. boczku czy podgardla i ulubionych przypraw.
Przygotowanie metki
- Mięso wieprzowe, wołowe, lub wieprzowo-wołowe kroimy w kostkę i dodajemy sól, sól peklującą i cukier. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na dwie doby do lodówki.
- Po upływie tego czasu mięso mielimy w maszynce, dodajemy majeranek, pieprz, paprykę słodką, czosnek niedźwiedzi, drobno posiekaną cebulkę i dokładnie mieszamy.
- Na maszynkę do mięsa zakładamy specjalną nakładkę do nadziewania kiełbas, a na nią naciągamy jelito wieprzowe (można je kupić w sklepach) i zawiązujemy jeden koniec.
- Jelito napełniamy zmieloną masą, dzielimy na mniejsze serdelki i skręcamy kilkukrotnie.
- Tak przygotowane kiełbaski umieszczamy w lodówce na ok. 12 godzin. Po tym czasie matka jest gotowa do spożycia.