Spis treści
Jakiego składnika nie powinno zabraknąć w naszej kuchni? Domowa kostka rosołowa podkreśli smak wielu potraw. Będą o niebo lepsze!
Uwielbiam przebywać w kuchni i pracować nad nowymi przepisami. Takie działania to dla mnie prawdziwa przygoda, która za każdym kończy się genialną ucztą dla podniebienia. Oczywiście żeby tak było trzeba mieć pod ręką sprawdzony przepis oraz niezawodne i dobrej jakości produkty.
A skoro o produktach już mowa, to czy wiesz, że w szybki i prosty sposób możesz zrobić domowe kostki rosołowe? Szczegółowe informacje już na Ciebie czekają!
Domowa kostka rosołowa – dlaczego warto?
Na pewno zgodzisz się ze mną, że serwowane dania powinny być przede wszystkim dobrze doprawione. Tak, aby nie trzeba było nic więcej do nich dodawać. To ma być po prostu poezja smaków. I aby osiągnąć taki efekt, warto czy to do gotującej się zupy, sosu czy potrawki, dodać kostkę rosołową.
Tak się składa, że akurat ten składnik kuchenny robię od podstaw samodzielnie. I dziś chcę się nim z Tobą podzielić. Od razu na wstępie podkreślam, że cała procedura jest mega prosta i w sumie szybka. Poradzi sobie z nią nawet największy laik kulinarny. A efekty na jakie możesz liczyć, są naprawdę warte zachodu. Każde Twoje danie będzie prawdziwym arcydziełem kulinarnym. Po prostu nie ma innej opcji.
Ja dodatkowo moje kostki rosołowe przechowuje w foremce na kostki lodu, dzięki czemu mam zawsze pod ręką przydatny produkt. Co więcej, podzielony od razu na mniejsze porcje. Kiedy taka kostka jest potrzebna, po prostu sięgam po nią do zamrażarki i to wszystko!
Kostka rosołowa domowej roboty
Składniki
na 12 porcji
- 4 szt. marchewki
- 1 szt. seler
- 1 szt. por
- 2 szt. pietruszka
- 3 ząbki czosnek
- 1 szt. cebula
- 30 g masło
- 300 ml woda
- 4 ziarenka ziele angielskie
- 2 szt. liść laurowy
- 1,5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1/2 łyżeczki słodka papryka
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania warzyw. Następnie podziel je na mniejsze kawałki (poza cebulą). Możesz je również zetrzeć na tarce.
- W głębokim i dużym garnku rozpuść masło.
- Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i wrzuć ją do garnka.
- Kiedy warzywo nabierze złocistych rumieńców, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Jako kolejne składniki dodaj do garnka wcześniej przygotowane warzywa.
- Nie zapomnij również dodać przypraw oraz wody.
- Tak przygotowaną mieszankę gotuj ok. 20 minut pod przykryciem.
- Po zdjęciu garnka z palnika, wyjmij z mieszanki liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
- Mieszankę z garnka zblenduj na gładką i jednolitą mieszankę.
- Przełóż ją do foremki na lód i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Dopiero po tej czynności wstaw foremkę z zawartością do zamrażarki. Produkt będzie gotowy do użytku po kilku godzinach. Smacznego!
Z powyższym przepisem zrobisz kostki rosołowe w wersji warzywnej. Oczywiście możesz przygotować je również w wersji np. drobiowej, dodając do mieszanki mięso z kurczaka. Ja osobiście w swojej zamrażarce mam obie wersje – zarówno tę na bazie mięsa, jak i tylko warzywny miks. Stosuje je naprzemiennie w zależności od potrzeb.