w ,

Placki ziemniaczane z batata. Ciekawy przepis na obiad

placki ziemniaczane z batatem
JasonOndreicka, Getty Images

Szukasz nowego pomysłu na smaczny, a zarazem oryginalny obiad? Placki ziemniaczane z batata skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. Są po prostu genialne!

Wiem, że czasami może dopaść nas nuda w kuchni. Ileż można gotować na okrągło te same potrawy? Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje spróbować czegoś nowego, dlatego nie powinniśmy obawiać się testować nowych przepisów w naszej kuchni. No bo co może stać się najgorszego? Ewentualnie czegoś spróbujemy i stwierdzimy, że to nie dla nas.

Z drugiej strony popatrz na ile potencjalnych korzyści możesz liczyć. Nie dość, że odkryjesz nowe ciekawe smaki, to jeszcze zaskoczysz swoich bliskich zupełnie nowym przepisem. Co więcej, przygotowanie takiego posiłku będzie prawdziwą frajdą. Przykład? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Genialne placki ziemniaczane z batata odmienią Twoje menu

Świetnie w roli ciekawego, a zarazem nowego pomysłu na obiad, spiszą się niepozorne placki na bazie batata. W odróżnieniu od tradycyjnych placków ziemniaczanych, wyróżnia je słodki posmak. Tak więc świetnie będą komponować się ze słodkimi dodatkami.

To pyszne danie sprawdzi się zarówno w roli pysznego obiadu, jak i ciekawej kolacji. Co więcej, przepadają za nimi również maluchy. Jeśli masz więc w domu małego niejadka, ten przepis może pomóc.

Batatowe placki ziemniaczane

Genialne placuszki na bazie batata to nasze najnowsze odkrycie kulinarne. Są niesamowite w smaku, dlatego nie możesz ich przegapić!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Smażenie: 5 min.

Składniki

na 8 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania batatów.
  • Najpierw je obieramy, a potem ścieramy na tarce, tak jak zwyczajne ziemniaki.
  • Do słodkich batatów dodajemy następnie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby produkty dobrze się połączyły.
  • W razie potrzeby, jeśli mieszanka byłaby zbyt rzadka, zawsze możesz dodać trochę więcej mąki.
  • I to wszystko. Teraz wystarczy, że uformujesz mini placuszki na rozgrzanej patelni, po czym będziesz je smażyć po kilka minut na każdej stronie.
  • Smacznego!
placki ziemniaczane z batata
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotowe placuszki z batata najlepiej odsączyć przed podaniem na ręczniku kuchennym. Następnie połącz je z ulubionymi dodatkami i serwuj swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni!

Zobacz także: Panierka odpada od schabowego? Wystarczy tak niewiele, aby wyszły idealne

  • Miniatura:
  • JasonOndreicka, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani