w ,

Placki ziemniaczane lepsze niż te z McDonald’s. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Placki ziemniaczane McDonald's
Daffodilred, Getty Images

Placki ziemniaczane z McDonald’s to przysmak z popularnego fast fooda, którym mogą się delektować osoby na diecie bezmięsnej. Cały sekret tkwi w tym, by placek był z zewnątrz niezwykle chrupki a w środku miękki i puszysty. Czy da się osiągnąć taki efekt w domowych warunkach? Oczywiście, że tak!

Aby przygotować placki, jak z popularnego fast fooda musimy je odpowiednio podsmażyć. Nie wystarczy wrzucić ciasto na głęboki tłuszcz i liczyć, że wyjdą podobnie jak te z restauracji pod złotymi łukami.

Jak robić Placki ziemniaczane jak McDonald’s?

Placki ziemniaczane McDonald's
Placki z sosem/ fot. czary_bez, Getty Images

Kluczem do idealnego dnia jest podsmażenie tartych ziemniaków i cebuli, a dopiero później mieszanie ich z resztą składników. Takie działanie pozwoli odparować część wody, która zbiera się w tkankach warzyw.

Na samym końcu robimy jeszcze jeden krok, który całkowicie odbiega od tego jak nauczono nas robić placki ziemniaczane. Otóż musisz uformować kotleciki, a następnie wstawić je do zamrażarki, gdzie odrobinę stężeją. Takie twarde placki wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż nabiorą złocisto brązowej barwy.

Placki ziemniaczane a’la McDonald’s

Trzeba włożyć nieco więcej w ich przygotowanie, ale efekt jest naprawdę fantastyczny!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 10 placków

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce i płuczemy w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Zalewamy ziemniaki wodą na 10 minut, a następnie mocno odsączamy i by pozbyć się wody.
  • Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy zrobi się szklista, dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze przez 5 minut.
  • Podsmażone warzywa lądują w misce z resztą składników, które zagniatamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki i układamy je na blaszce, a następnie wstawiamy do zamrażarki na 10 minut, by nieco stężały.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy zmrożone placki po 3 minuty na stronę.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jak widzisz, przygotowanie tego danie nieco różni się od standardowej receptury, jednak to właśnie ten długi proces gwarantuje chrupkość skórki w placuszkach.

Gotowe placki podawaj z sosem śmietanowym, tzatzyki czy salsą. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, gdyż placki same w sobie są główną atrakcją na talerzu.

@the_foodini

Odpowiadanie użytkownikowi @k.i.t.a_ 📌ZOBACZ SKŁADNIKI⤵️ 750g ziemniaków 1 łyżka masła 1 cebula 120g wędzonego sera (np. gouda) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej #przepisy #gotowanie #pomysłnaobiad #gotujemy #jedzonko #ziemniaczki #kuchnia #szybkiprzepis #wbijamyzagary Przepis na placki ziemniaczane to sprawdzony pomysł na obiad lub kolację. Inspirowane hash browns z McDonald’s ale z dodatkową porcją smaku😁

♬ dźwięk oryginalny – Foodini
źródło: the_foodini, TikTok
  • Miniatura:
  • Daffodilred, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli