w

Twoje placki ziemniaczane wpijają za dużo tłuszczu? Dodaj 1 składnik

placki ziemniaczane
SilviaJansen, Getty Images Signature

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. Ale czy znasz prosty trik, dzięki któremu domowe placki nie będą wpijać za dużo tłuszczu? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pysznych placków ziemniaczanych. Ja osobiście lubię je najbardziej w połączeniu z gulaszem. Dlatego bardzo często goszczą u mnie właśnie w takiej formie. Co więcej, dzięki trikowi mojej mamy wcale nie są mega tłuste. I choć są smażone na oleju, po ich zjedzeniu nigdy nie odczuwam efektu ciężkości na żołądku.

Dlatego też, jeśli lubisz placki ziemniaczane równie mocno jak ja, ten artykuł powstał z myślą o Tobie. Już za moment dowiesz się, co zrobić, aby domowe placki nie wpijały za dużo tłuszczu.

Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie wpijały za dużo tłuszczu?

Podstawowy przepis na smażone placki z ziemniaków na pewno znasz. Ale czy wiesz o tajnym składniku, który warto do nich dodać? Mowa tu o odrobinie wódki. Wiem, początkowo może brzmieć to wręcz absurdalnie, ale daj mi chwilkę, a wszystko stanie się jasne.

placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane/źródło: sbossert, Getty Images Signature

Trik z wódką stosuję zarówno przy smażeniu pączków, jak i faworków. Z mojego doświadczenia wynika, że dzięki niej smażone ciasto nie wpija tłuszczu. Co więcej, pod wpływem temperatury alkohol całkowicie wyparuje i nie będzie w ogóle wyczuwalny. Dlatego nie musisz się obawiać, że jego dodanie wpłynie negatywnie na smak całej potrawy.

Odrobina alkoholu na pewno nie zaszkodzi naszym plackom. Co więcej, skutecznie je „odchudzi”, bo na pewno nie wchłoną sporej dawki oleju. To jednak nie koniec. Po usmażeniu placków ziemniaczanych, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu tuż po smażeniu.

Zobacz także: Przepis na wytrawne pączki z mięsem. Dam sobie rękę uciąć, że takich nie jedliście!

  • Miniatura:
  • SilviaJansen, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani