Spis treści
Placki ziemniaczane bez ścierania na tarce to genialna odsłona tradycyjnego dania. Są niezwykle chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a kluczem całego smaku jest odpowiednie doprawienie. Poznaj ten przepis i zapomnij o mozolnym ścieraniu ziemniaków.
Placki z tego przepisu to genialna alternatywa dla tradycyjnego sposobu, który polega na ścieraniu surowych warzyw. Ziemniaki są dość twardą bulwą, przez co trzeba wykazać się odrobiną siły, by je porządnie zmielić. Używanie tarki może narazić nasze dłonie na małe skaleczenia, które najczęściej robimy sobie w pośpiechu.
Placki ziemniaczane bez ścierania
Masę ziemniaczaną koniecznie dopraw majerankiem i dużą ilością zeszklonej cebulki. Jeśli lubisz dodatek „zieleniny”, dorzuć pietruszkę lub natkę szczypiorku, aby podkręcić smak dania.
Placki ziemniaczane
Składniki
na 12 placków
- 500 g ziemniaki
- 1 cebula
- 3 łyżki mąka pszenna
- 0,5 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka majeranek suszony
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżka masło
- 50 ml olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie przeciskamy je przez praskę i dodajemy masło, by masa była bardziej kleista.
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj ją do ziemniaków. Dorzuć resztę składników i porządnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i nakładaj łyżką placki. Smaż aż będą rumiane z obu stron,
Zobacz również:
2 komentarzy