w

Placki ziemniaczane z tego przepisu są niezwykle chrupiące

Chrupiące placki ziemniaczane
Christian Fisher, Getty Images

Nie wiem jak wy, ale ja kocham, kiedy placki ziemniaczane są chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. Smażenie na oleju w zbyt niskiej temperaturze może sprawić, że skórka nieprzyjemnie nasiąknie tłuszczem i stanie się rozmiękła. Istnieje również patent na idealnie chrupiące placuszki, wystarczy dodatek mąki ziemniaczanej!

Mąka ziemniaczana dodana do masy uzupełni poziom skrobi i nada odpowiedniej struktury. Dodatkowo danie zyska na smaku i będziesz mieć pewność, że nie ciasto nie wyjdzie ciapowate. Może sie tak wydarzyć, gdy masz ziemniaki o małej zawartości skrobi.

Chrupiące placki ziemniaczane

Jeśli jesteś fanką chrupkich placków ziemniaczanych, mamy idealny przepis! Wystarczy odrobina mąki ziemniaczanej, a danie wyjdzie wręcz genialnie!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 10 placków

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Odstaw na 20 minut by puściły wodę, następnie delikatnie je odciśnij. Zetrzyj cebulę i dorzuć do ziemniaków, a czosnek przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj mąkę i przyprawy. Całość zamieszaj na gładką masę.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i zacznij wykładać masę ziemniaczaną łyżką i staramy się, by były jak najcieńsze. Smaż placki z obu stron na złocisty kolor i przerzuć na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Chrupiące placki ziemniaczane będą o wiele smaczniejsze, kiedy podasz je ze śmietaną i ogórkiem kiszonym. Moja mama zawsze jadła placki z dodatkiem cukru, ja niestety nie mogłam się do tego przekonać, ale wiem, że dużo uwielbia tę połączenie!

Zobacz również inne wpisy na naszym serwisie:

  • Miniatura:
  • Christian Fisher, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli