Spis treści
Nie wiem jak wy, ale ja kocham, kiedy placki ziemniaczane są chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. Smażenie na oleju w zbyt niskiej temperaturze może sprawić, że skórka nieprzyjemnie nasiąknie tłuszczem i stanie się rozmiękła. Istnieje również patent na idealnie chrupiące placuszki, wystarczy dodatek mąki ziemniaczanej!
Mąka ziemniaczana dodana do masy uzupełni poziom skrobi i nada odpowiedniej struktury. Dodatkowo danie zyska na smaku i będziesz mieć pewność, że nie ciasto nie wyjdzie ciapowate. Może sie tak wydarzyć, gdy masz ziemniaki o małej zawartości skrobi.
Chrupiące placki ziemniaczane
Składniki
na 10 placków
- 1 kg ziemniaki (mączysta odmiana)
- 2 szt jajko
- 1 szt cebula
- 3 ząbki czosnek
- 3 łyżka mąka ziemniaczana
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Ziemniaki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Odstaw na 20 minut by puściły wodę, następnie delikatnie je odciśnij. Zetrzyj cebulę i dorzuć do ziemniaków, a czosnek przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj mąkę i przyprawy. Całość zamieszaj na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zacznij wykładać masę ziemniaczaną łyżką i staramy się, by były jak najcieńsze. Smaż placki z obu stron na złocisty kolor i przerzuć na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Chrupiące placki ziemniaczane będą o wiele smaczniejsze, kiedy podasz je ze śmietaną i ogórkiem kiszonym. Moja mama zawsze jadła placki z dodatkiem cukru, ja niestety nie mogłam się do tego przekonać, ale wiem, że dużo uwielbia tę połączenie!
Zobacz również inne wpisy na naszym serwisie:
2 komentarzy