Spis treści
Placki z cukinii to siostrzany przepis dla tych ziemniaczanych, które tak każdy z nas uwielbia. Część osób uważa, że jest to typowo dziecięce danie, o łagodnym smaku, lecz wystarczą dobre przyprawy, by nieco je podkręcić.
Kiedy na straganach pojawia się młoda cukinia, trzeba z niej skorzystać! Jest najdelikatniejsza i nie ma uporczywych pestek, których w późniejszym stadium trzeba się pozbyć. Na tym etapie ich skórka jest równie miękka i nie ma konieczności, by ją obierać.

Kiedy zetrzesz cukinie w całości, masa będzie miała przyjemny zielony kolor, a placki będą pięknie wyglądać na talerzu. Cały proces przygotowania jest bardzo prosty i w głównej mierze sprowadza się do starcia warzyw i wymieszania ich z jajkiem i mąką.
Placki z cukinii najlepiej smakują na świeżo, gdy skórka jest chrupiąca a środek idealnie miękki. Na zimno są równie smacznie, lecz najlepiej polać je sosem śmietanowym, który je otuli.
Placki z cukinii
Składniki
na 4 porcje
- 350 g cukinia
- 2 jajko
- 4 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżka śmietana 18 %
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1 szczypta pieprz cytrynowy
- 1 szczypta cukier
- 1 szczypta sól
- 4 łyżka olej roślinnego
- 1 łyżka olej kokosowy
Sposób przygotowania
- Zacznij od umycia cukinii i starcia jej na tarce. Cukinie zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by puściła wodę. Po ty czasie odciskamy wodę i wbijamy jajka. Mieszamy, dorzucamy śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy.
- Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wykładamy po łyżce masy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste.
- Gotowe placki możemy polać śmietaną i posypać koperkiem.
Placki z cukinii to jeden z klasyków obiadowych wiosennej pory. Jeśli szukasz czegoś prostego, zdrowego i smacznego, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.
Placuszki można smażyć na oleju kokosowym, gdyż ma wysoki punkt dymienia (ok. 200*C). Olej z kokosa jest najczęściej używany przez sportowców i ludzi na diecie, gdyż ma wiele witamin i kwasów tłuszczowych.