w , ,

Placki z cukinii. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze

Tatyana Volvokowa, Getty Images

Placki z cukinii to siostrzany przepis dla tych ziemniaczanych, które tak każdy z nas uwielbia. Część osób uważa, że jest to typowo dziecięce danie, o łagodnym smaku, lecz wystarczą dobre przyprawy, by nieco je podkręcić.

Kiedy na straganach pojawia się młoda cukinia, trzeba z niej skorzystać! Jest najdelikatniejsza i nie ma uporczywych pestek, których w późniejszym stadium trzeba się pozbyć. Na tym etapie ich skórka jest równie miękka i nie ma konieczności, by ją obierać.

Placki z cukinii
Pexels, pixabay

Kiedy zetrzesz cukinie w całości, masa będzie miała przyjemny zielony kolor, a placki będą pięknie wyglądać na talerzu. Cały proces przygotowania jest bardzo prosty i w głównej mierze sprowadza się do starcia warzyw i wymieszania ich z jajkiem i mąką.

Placki z cukinii najlepiej smakują na świeżo, gdy skórka jest chrupiąca a środek idealnie miękki. Na zimno są równie smacznie, lecz najlepiej polać je sosem śmietanowym, który je otuli.

Placki z cukinii

Delikatne placki o miękkim środku, które zrobisz z kilkanaście minut. Przekonaj się jakie to proste!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Zacznij od umycia cukinii i starcia jej na tarce. Cukinie zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by puściła wodę. Po ty czasie odciskamy wodę i wbijamy jajka. Mieszamy, dorzucamy śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy.
  • Całość mieszamy na jednolitą masę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wykładamy po łyżce masy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste.
  • Gotowe placki możemy polać śmietaną i posypać koperkiem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Placki z cukinii to jeden z klasyków obiadowych wiosennej pory. Jeśli szukasz czegoś prostego, zdrowego i smacznego, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.

Placuszki można smażyć na oleju kokosowym, gdyż ma wysoki punkt dymienia (ok. 200*C). Olej z kokosa jest najczęściej używany przez sportowców i ludzi na diecie, gdyż ma wiele witamin i kwasów tłuszczowych.

  • Miniatura:
  • Tatyana Volvokowa, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli