Spis treści
Jeśli jesteś na Węgrach, z pewnością nie ominie cię tradycyjny langosz, czyli drożdżowy placek, który jest regionalnym przysmakiem. Większość osób nie wyobraża sobie odwiedzić ten kraj i nie skosztować tego przysmaku. Jeśli nie masz w najbliższym czasie planów na wycieczkę na południe, ale chcesz skosztować tego wyjątkowego dnia, mamy dla Ciebie prosty przepis!
Czym tak właściwie wyróżnia się langosz? Jest to drożdżowy placek, który smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy w towarzystwie śmietany, czosnku i odrobiny sera żółtego. Stanowi część „street foodu”, gdzie sprzedaje się go w budkach jak polskie zapiekanki.
Jego nazwa podchodzi od węgierskiego słowa „láng” co oznacza płomień. Dawno temu placki wypiekało się w mocno rozgrzanych piecach, które po skończonym pieczeniu były dostatecznie nagrzane, by upiec placki. W dzisiejszych czasach langosze są smażone na tłuszczu i raczej mało kto decyduje się na pieczenie.
Tradycyjny langosz ze śmietaną, czosnkiem i serem
Z racji tego, że placek nie ma żadnego nadzienia, trzeba go podać z odpowiednimi dodatkami. Jeśli już decydujemy się na wersję podstawową, to warto podać go z kwaśną śmietaną, tartym czosnkiem i serem żółtym. Placek nie będzie suchy i jałowy, a ty będziesz czuć pełnię smaku.
Placek jest naprawdę pyszny, ale trzeba liczyć się z tym, że ma mnóstwo kalorii i podawanie go co tydzień wiąże się ze sporą nadwyżką kaloryczną w diecie.
Langosz
Składniki
na 8 porcji
- 500 g mąka pszenna (typ 500)
- 350 ml woda
- 100 ml olej rzepakowy
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- 30 g drożdże
Dodatki
- 3 ząbek czosnek
- 180 g śmietana 18%
- 100 g ser żółty (tarty na drobnych oczkach)
- 1 l olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- W wodzie rozpuszczamy cukier i pokruszone drożdże. Odstawiamy mieszankę na 15 minut.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do miski i dolewamy 30 ml oleju. Przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki.
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól kuchenną. Dolewamy wodę z drożdżami i zaczynamy ugniatać ciasto. Po kilku minutach powinno zacząć odchodzić od rąk. To znak, że jest gotowe. Kiedy będzie gotowe, dolej 3 łyżki oleju i ugniataj ok. 5 minut, aż cały olej się wpije.
- Ciasto nakrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie formujemy placki z ciasta i układamy na blaszce natłuszczonej olejem. Placki zostawiamy na 10 minut, aż nieco wyrosną.
- W garnku rozgrzewamy olej do 180*C. Placki langosza rozciągamy w rękach, by były nieco cieńsze i wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok. 1,5 minuty na stronę, aż placek będzie złocisty.
- Gotowe placki przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Gotowy przysmak smarujemy wcześniej przygotowanym olejem z tłuszczem, śmietaną i posypujemy tartym serem.