w , , ,

Puszyste racuchy z truskawkami. Idealne wiosenne śniadanie

laran2, Getty Images

Puszyste racuchy to nie lada uczta dla podniebienia, a takie z truskawkami są niczym deser. Najlepsze jest to, że można się nim zajadać się na śniadanie bez żadnych wyrzutów sumienia. W sklepie pojawiają się pierwsze truskawki, a my mamy okazje wykorzystać je do różnych przepisów w naszym codziennym menu.

Placuszki z owocami to jedno z ulubionych dań naszych dzieci. Kiedy po raz kolejny proszą o kanapkę ze słodkim dżemem, podaj im takie placki, a będą zadowolone, a przy tym zjedzą coś zdrowszego. Cukier w składzie można zastąpić zdrowszymi słodzikami, miodem lub całkowicie go pominąć.

Truskawki o tej porze roku to prawdziwy rarytas. Ich cena nie jest jeszcze najatrakcyjniejsza, więc warto poczekać, aż spadnie, no, chyba że jesteś aż tak niecierpliwa i musisz koniecznie ich spróbować.

Podane na plackach będą w dalszym ciągu soczyste i pełne smaku, ale nie rozmiękczą ciasta. Aby tak się stało, trzeba je odpowiednio przygotować przez obtoczenie w mące. Ta pochłonie wilgoć i nie dopuści do puszczenia soku z owoców.

Puszyste racuchy z truskawkami
Pexels, Getty Images

Puszyste racuchy z truskawkami to czysta wiosna na twoim talerzu!

Podaj takie placuszki na śniadanie w sobotni dzień, a masz pewność, że weekend będzie udany. Robi się je ekspresowo, bo po wymieszaniu składników rozczyn pracuje sam przez kilkadziesiąt minut.

U mnie takie placki podawano na specjalne okazje, a teraz robię je zawsze gdy mam świeże owoce pod ręką.

Racuchy z truskawkami

Puszyste, delikatne, a zarazem orzeźwiające — takie są właśnie te racuchy!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Przygotuj dwie miski. W jednej umieść suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszaj zawartości misek, a następnie połącz tak, by ciasto nie mało zbyt wiele grudek. Odstawiamy je na 15 minut pod przykryciem, by mogło trochę popracować.
  • Truskawki kroimy na plasterki, a następnie oprószamy mąką, tak by cienko pokryła ich powierzchnię.
  • Rozgrzewamy patelnię i wylewamy po łyżce ciasta. Kiedy zauważysz, że zaczynają robić się pęcherzyki, dodaj na wierzch truskawki i przewróć placek na drugą stronę. Podsmażaj tylko do tego momentu, aż się zarumieni.
  • Gotowe placuszki polej miodem lub posyp cienką warstwą cukru pudru.
Zobacz
placki z truskawkami racuchy
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • laran2, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli