Spis treści
Puszyste racuchy to nie lada uczta dla podniebienia, a takie z truskawkami są niczym deser. Najlepsze jest to, że można się nim zajadać się na śniadanie bez żadnych wyrzutów sumienia. W sklepie pojawiają się pierwsze truskawki, a my mamy okazje wykorzystać je do różnych przepisów w naszym codziennym menu.
Placuszki z owocami to jedno z ulubionych dań naszych dzieci. Kiedy po raz kolejny proszą o kanapkę ze słodkim dżemem, podaj im takie placki, a będą zadowolone, a przy tym zjedzą coś zdrowszego. Cukier w składzie można zastąpić zdrowszymi słodzikami, miodem lub całkowicie go pominąć.
Truskawki o tej porze roku to prawdziwy rarytas. Ich cena nie jest jeszcze najatrakcyjniejsza, więc warto poczekać, aż spadnie, no, chyba że jesteś aż tak niecierpliwa i musisz koniecznie ich spróbować.
Podane na plackach będą w dalszym ciągu soczyste i pełne smaku, ale nie rozmiękczą ciasta. Aby tak się stało, trzeba je odpowiednio przygotować przez obtoczenie w mące. Ta pochłonie wilgoć i nie dopuści do puszczenia soku z owoców.

Puszyste racuchy z truskawkami to czysta wiosna na twoim talerzu!
Podaj takie placuszki na śniadanie w sobotni dzień, a masz pewność, że weekend będzie udany. Robi się je ekspresowo, bo po wymieszaniu składników rozczyn pracuje sam przez kilkadziesiąt minut.
U mnie takie placki podawano na specjalne okazje, a teraz robię je zawsze gdy mam świeże owoce pod ręką.
Racuchy z truskawkami
Składniki
na 4 porcje
- 2 szklanka mąka pszenna
- 2,5 łyżka cukier
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczka soda
- 1 szczypta sól
- 1 ½ szklanka mleko
- 60 g olej (lub roztopione masło)
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 jajko
- 250 g truskawki
- 1 łyżka mąka (do oprószenia truskawek)
Sposób przygotowania
- Przygotuj dwie miski. W jednej umieść suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszaj zawartości misek, a następnie połącz tak, by ciasto nie mało zbyt wiele grudek. Odstawiamy je na 15 minut pod przykryciem, by mogło trochę popracować.
- Truskawki kroimy na plasterki, a następnie oprószamy mąką, tak by cienko pokryła ich powierzchnię.
- Rozgrzewamy patelnię i wylewamy po łyżce ciasta. Kiedy zauważysz, że zaczynają robić się pęcherzyki, dodaj na wierzch truskawki i przewróć placek na drugą stronę. Podsmażaj tylko do tego momentu, aż się zarumieni.
- Gotowe placuszki polej miodem lub posyp cienką warstwą cukru pudru.