Spis treści
Surówka z kapusty kiszonej jest podawana najczęściej w okresie zimowym, gdy kiszonek mamy pod dostatkiem. Jest naprawdę pyszna, ale po kilku zimowych miesiącach zwyczajnie zaczyna nam się nudzić. Warzywa w sklepie są w dalszym ciągu kiepskiej jakości, więc jedyne co nam pozostaje to podrasowanie tradycyjnej surówki. Jak to zrobić? Zobacz poniżej!
Surówka z kapusty kiszonej to bogactwo witamin!
Kapusta kiszona jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz błonnik, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Fermentacja kapusty powoduje powstanie probiotycznych bakterii, które poprawiają stan mikroflory jelitowej. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że kapusta kiszona jest niezbędna w naszej diecie!
Mielony z ziemniakami w połączeniu z kapustą kiszoną to prawdziwe niebo w gębie. Delikatne kotlety w połączeniu z aromatyczną surówką są gwarancja udanego obiadu.
Smażona surówka z kapusty kiszonej
Składniki
na porcje
- 500 g kapusta kiszona
- 2 liść laurowy
- 3 ziele angielskie
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranek suszony
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta cukier
- 1 szczypta kminek
- 2 łyżka mleko
- 1 łyżka mąka pszenna
- 2 łyżka oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Kapustę kiszoną siekamy na drobno, dodajemy oliwę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Całość podsmażamy na małym ogniu.
- W osobnym garnku podsmażamy na oleju poszatkowaną cebulę i dosypujemy 1 łyżkę mąki, by powstała zasmażka. Dolewamy do niej łyżkę mleka i cały czas mieszamy, by powstał aromatyczny sos. Dosypujemy sól, gałkę, cukier oraz pieprz.
- Sos dolewamy do kapusty i mieszamy, aż całość się połączy. Na sam koniec dosypujemy szczyptę kminku, mieszamy i ściągamy z gazu. Podajemy na ciepło.
Wartości odżywcze
Zgaduje, że takiej surówki jeszcze nie jadłaś! Mączny sos z dodatkiem cebuli i smażona kapusta to ciekawe urozmaicenie w codziennym obiedzie. Poeksperymentuj w kuchni i daj nam znać czy surówka smakowała twoim domownikom. My uważamy, że to prawdziwe niebo w gębie!
Zobacz także:
- Słodka surówka do obiadu. Idealnie pasuje do mięsnych potraw.
- 3 składniki i delikatny sos — surówka do obiadu gotowa!
- Jak powstają nasze ulubione frytki? Produkcja frytek McDonald’s od kuchni
2 komentarzy