w

Surówka z kapusty kiszonej. Gwarantuje, że takiej jeszcze nie jadłaś

Surówka z kapusty kiszonej
Dar1930, Getty Images

Surówka z kapusty kiszonej jest podawana najczęściej w okresie zimowym, gdy kiszonek mamy pod dostatkiem. Jest naprawdę pyszna, ale po kilku zimowych miesiącach zwyczajnie zaczyna nam się nudzić. Warzywa w sklepie są w dalszym ciągu kiepskiej jakości, więc jedyne co nam pozostaje to podrasowanie tradycyjnej surówki. Jak to zrobić? Zobacz poniżej!

Surówka z kapusty kiszonej to bogactwo witamin!

Kapusta kiszona jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz błonnik, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Fermentacja kapusty powoduje powstanie probiotycznych bakterii, które poprawiają stan mikroflory jelitowej. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że kapusta kiszona jest niezbędna w naszej diecie!

Mielony z ziemniakami w połączeniu z kapustą kiszoną to prawdziwe niebo w gębie. Delikatne kotlety w połączeniu z aromatyczną surówką są gwarancja udanego obiadu.

Smażona surówka z kapusty kiszonej

Zesmażona kapusta w dalszym ciągu będzie kwaskowata, ale jej struktura lekko się zmieni. Sos beszamelowy doda delikatnej kremowej konsystencji i połączy wszystkie składniki.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 4 porcje

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Kapustę kiszoną siekamy na drobno, dodajemy oliwę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Całość podsmażamy na małym ogniu.
  • W osobnym garnku podsmażamy na oleju poszatkowaną cebulę i dosypujemy 1 łyżkę mąki, by powstała zasmażka. Dolewamy do niej łyżkę mleka i cały czas mieszamy, by powstał aromatyczny sos. Dosypujemy sól, gałkę, cukier oraz pieprz.
  • Sos dolewamy do kapusty i mieszamy, aż całość się połączy. Na sam koniec dosypujemy szczyptę kminku, mieszamy i ściągamy z gazu. Podajemy na ciepło.
Surówka z kapusty kiszonej
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Zgaduje, że takiej surówki jeszcze nie jadłaś! Mączny sos z dodatkiem cebuli i smażona kapusta to ciekawe urozmaicenie w codziennym obiedzie. Poeksperymentuj w kuchni i daj nam znać czy surówka smakowała twoim domownikom. My uważamy, że to prawdziwe niebo w gębie!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli