w

Surówka z kapusty pekińskiej z tym składnikiem będzie dużo lżejsza. Bez grama majonezu

surówka z kapusty pekińskiej
NoDerog, Getty Images Signature

Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny dodatek do obiadu? Surówka z kapusty pekińskiej spisze się w tej roli idealnie. Lekka i sycąca jednocześnie!

Masz dość oklepanych i ciężkostrawnych surówek na bazie majonezu? Szukasz nowych inspiracji, które będą zdrowe i lekkie dla naszego organizmu? Tak, aby po obiedzie poczuć zastrzyk energii do działania, a nie zalegnąć na kanapie z uczuciem ciężkości na żołądku.

Jak się okazuje, jest to jak najbardziej możliwe. I weźmy chociażby na tapetę standardową surówkę z kapustą pekińską. Zazwyczaj jest ona serwowana z majonezem lub miksem majonezowo-jogurtowym. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment!

Surówka z kapusty pekińskiej w nowej odsłonie

Na pewno zgodzisz się ze mną, że czasami wystarczy postawić na małe zmiany i poprawki, aby osiągnąć zaskakujące efekty. I tak jest właśnie w dzisiejszym przypadku. Wcale nie potrzebujesz jakiś radykalnych modyfikacji i wprowadzania wystrzałowych produktów. W tym przypadku prostota i lekkość bronią się najlepiej.

Okazuje się bowiem, że wystarczy w klasycznej surówce z kapusty pekińskiej zamienić majonez lub jogurt na domowej roboty sos na bazie oliwy z oliwek. Wszystko co musisz zrobić, to połączyć ją z miodem i sokiem z cytryny. I to wszystko!

Pyszna surówka bez majonezu to idealny patent na wiosenny obiad/źródło: shironosov, Getty Images

Jak sama więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby domowej roboty surówka była nie tylko mega lekka dla naszego żołądka. Kolejnym jej plusem jest powiew świeżości, dzięki któremu w kuchni nigdy nie będzie nudno.

A Ty w jaki sposób robisz surówkę na bazie kapusty pekińskiej? Jakie składniki ze sobą łączysz? I czy koniecznie musi znaleźć się w niej majonez lub jogurt?

Zobacz także: Czosnek NIE może być przechowywany w ten sposób! Straci smak i właściwości!

  • Miniatura:
  • NoDerog, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani