Spis treści
Nie sposób wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnego makowca. I jeśli nie wiesz, który przepis wykorzystać w tym roku, mam coś specjalnego. Makowiec bez zawijania stanie się hitem w każdym domu!
Już za kilka tygodni czekają nas jedne z najważniejszych świąt w roku. Już nie mogę doczekać się tych pysznych potraw i tradycyjnych wypieków, które w grudniu smakują jakoś tak „wyjątkowo”. W moim domu co roku na świątecznym stole pojawia się m.in. sernik, miodownik i makowiec. I to właśnie o tym ostatnim cieście, chciałabym dzisiaj z Tobą porozmawiać!
Do tej pory moja mama co roku piekła makowca w formie zakręconej rolady, jednak ostatnio moja znajoma zdradziła mi genialny przepis na ciasto makowe bez zawijania. I w tym roku, mam zamiar przygotować je dla swoich bliskich, Ty również możesz to zrobić.
Pyszny makowiec w innej formie
Podczas ostatniej wizyty u mojej znajomej Karoliny zakochałam się w domowym cieście, jakie przygotowała. Był to właśnie makowiec bez zawijania, który moim zdaniem stanie się hitem w każdym domu podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Jak go przygotować? Tego dowiesz się już za chwilę!
Makowiec bez zawijania
Składniki
na 15 porcji
Ciasto:
- 250 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 90 g cukier
- 3 szt. żółtko
- 1,5 łyżki śmietana 18%
- 8 g cukier wanilinowy
- 120 g masło (zimne)
Masa makowa:
- 500 g mak (suchy)
- 100 g masło
- 3 szt. białko jaja
- 4 szt. jajko
- 150 g cukier
- 70 g kasza manna
- 1-2 szt. jabłko
- 90 g orzechy włoskie
- 120 g kandyzowana skórka z pomarańczy
- 60 g morele (suszone)
- 60 g rodzynki
- 1 łyżeczka olejek migdałowy
- 700 ml woda (wrzątek)
Sposób przygotowania
- Pracę nad makowcem bez zawijania rozpoczynamy od przesiania mąki i proszku do pieczenia do dużej miski. Dzięki czemu ciasto będzie mega puszyste!
- Następnie dodajemy do naczynia: zimne masło podzielone na mniejsze kawałki, śmietanę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy.
- Składniki łączymy w jednolitą mieszankę za pomocą rąk. Powinna wyjść nam kulka ciasta, którą szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby je schłodzić.
- W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Na palniku umieszczamy garnek i przesypujemy do niego suchy mak.
- Następnie dodajemy wodę i gotujemy przez kilka minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu, przemieszać zawartość garnka.
- Mak przekładamy na sitko i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
- Przestudzony mak mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
- Bakalie kroimy w drobną kostkę.
- Jabłka obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce z małymi oczkami.
- Teraz łączymy ze sobą: wcześniej przygotowany mak, pokrojone bakalie, starte jabłka, rozpuszczone i ostudzone masło, olejek migdałowy oraz kaszę manną. Powstałą mieszankę odstawiamy na bok.
- W osobnej misce ubijamy ze sobą cukier, białka oraz jajka. Po otrzymaniu puszystej piany, łączymy ją z makową mieszanką.
- Schłodzone ciasto rozwałkujemy i przekładamy na spód blachy do pieczenia. Pamiętaj, aby wcześniej ją natłuścić i rozprowadzić w środku papier do pieczenia.
- Cienki blat ciasta przekładamy do formy do pieczenia, po czym delikatnie nakłuwamy widelcem, aby w trakcie pieczenia ciasto nie nabrało pęcherzy.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie wypełniamy formę masą makową i ponownie wstawiamy formę do piekarnika - tym razem na 60 minut.
- Gotowe ciasto możesz udekorować wg upodobania. Świetnie sprawdzi się tu zarówno lukier królewski, cukier puder lub polewa czekoladowa. Do dekoracji świetnie spiszą się również bakalie lub słodkie posypki ze świątecznym akcentem.
- Smacznego!
Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować pyszne ciasto domowe w świątecznym klimacie. Koniecznie musisz wykorzystać ten przepis!
Zobacz także: Miękkie pierniczki uzyskasz dzięki jednemu składnikowi
Jeden komentarz