w ,

Miękkie pierniczki uzyskasz dzięki jednemu składnikowi

Miękkie i puszyste pierniczki to zasługa pewnego genialnego składnika! Wykorzystaj ten ciekawy trik, a znajomi i rodzina z pewnością będą pytać o przepis!

Kiedy nadchodzi Boże Narodzenie, większość osób zabiera się za pieczenie pierniczków. Są one zarówno deserem, jak i dekoracją na choinkę czy stół w salonie. Kiedy zabierzemy się za dekoracje, możemy stworzyć istne dzieło sztuki na kawałku ciasteczka.

Co da nam gwarancję puszystych ciasteczek? Mieszanka sody z proszkiem do pieczenia da cudowny efekt, tak że pierniczki można zajadać zaraz po upieczeniu. Jeśli nie lubisz czekać, a miękkie pierniczki to jedno z twoich kulinarnych marzeń, wykorzystaj ten przepis!

Puszyste pierniczki

Pierniczki to nieodłączny element świąt! Podczas pieczenia uwalniają swój korzenny aromat, który otula każdy dom i nasycają nas świąteczną atmosferą.
Czas całkowity 1 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 40 min.
Miękkie pierniczki

Sposób przygotowania

  • Do miski wsyp mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • W małym garnku roztop masło, dodaj miód i cukier. Mieszaj, aż całość się połączy. Odstaw do wystudzenia.
  • Do sypkich składników wbij jajka, dodaj śmietanę i masło z dodatkami. Wymieszaj całość, a później zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, po tym czasie podziel na dwie części i rozwałkuj na cienki placek. Wytnij pierniczki i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  • Piecz całość w 180*C przez 20 minut. Po tym czasie możesz je wyciągnąć i przestudzić a do dekoracji użyć lukru lub posypki.

Składniki

na 2 blaszki

Zobacz
Ocena:
(głosy: 3 )

A gdyby było Ci mało korzennych przysmaków…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli