Spis treści
Miękkie i puszyste pierniczki to zasługa pewnego genialnego składnika! Wykorzystaj ten ciekawy trik, a znajomi i rodzina z pewnością będą pytać o przepis!
Kiedy nadchodzi Boże Narodzenie, większość osób zabiera się za pieczenie pierniczków. Są one zarówno deserem, jak i dekoracją na choinkę czy stół w salonie. Kiedy zabierzemy się za dekoracje, możemy stworzyć istne dzieło sztuki na kawałku ciasteczka.
Co da nam gwarancję puszystych ciasteczek? Mieszanka sody z proszkiem do pieczenia da cudowny efekt, tak że pierniczki można zajadać zaraz po upieczeniu. Jeśli nie lubisz czekać, a miękkie pierniczki to jedno z twoich kulinarnych marzeń, wykorzystaj ten przepis!
Puszyste pierniczki
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W małym garnku roztop masło, dodaj miód i cukier. Mieszaj, aż całość się połączy. Odstaw do wystudzenia.
- Do sypkich składników wbij jajka, dodaj śmietanę i masło z dodatkami. Wymieszaj całość, a później zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, po tym czasie podziel na dwie części i rozwałkuj na cienki placek. Wytnij pierniczki i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Piecz całość w 180*C przez 20 minut. Po tym czasie możesz je wyciągnąć i przestudzić a do dekoracji użyć lukru lub posypki.
Składniki
na 2 blaszki
- 500 g mąka pszenna
- 180 g cukier
- 150 g śmietana 18%
- 2 jajko
- 30 g kakao
- 80 g masło
- 3 łyżeczka przyprawa do piernika
- 3 łyżka miód
- 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczka soda oczyszczona
2 komentarzy