Spis treści
Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne, najczęściej podawane w formie zawijanego wałka z makowym wypełnieniem. Aby skrócić czas przygotowania, zaczynamy go podawać w innej formie, bez zawijania. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne ciasto.
Makowiec jest tradycyjnym ciastem, równie ważnym co barszcz na wigilijnym stole. Nasze babcie zazwyczaj zawijały go w wałek i kroiły na talarki. Aby skrócić czas przygotowania do minimum, należy pominąć krok ze zwijaniem ciasta.
Makowiec bez zawijania
Składniki
na 12 porcji
- 230 ml mleko
- 550 g mąka pszenna
- 2 łyżki cukier
- 40 g drożdże
- 2 jajko
- 1/2 łyżeczka sól
- 1 masa makowa z puszki
- 60 g masło
- 50 ml olej
Sposób przygotowania
- Przygotuj rozczyn na ciasto. Mleko podgrzej w garnku, dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Zamieszaj na gładką masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce by zaczyn podwoił objętość.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i jedno jajko. Dolej wcześniej przygotowany rozczyn i wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto urośnie, wyjmij je na stolnicę i podziel na dwie części, rozwałkuj je na wielkość blachy, którą posiadasz.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż dolnym piętrem ciasta. Następnie dodaj masę makową i kolejne piętro ciasta. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Ciasto upiecz w 170*C i piecz przez 60 minut.
- Gotowego makowca ozdób lukrem lub polewą czekoladową.
Jeden komentarz