w ,

Kurkumowe mleko pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy!

Kurkumowe mleko
yulka3ice, Getty Images

Kurkumowe mleko to wartościowy napój, który kryje w sobie bogactwo cennych składników, które dodają energii i walczą ze zbędnymi kilogramami. Jego smak jest pikantno-słodki, dużo osób chwali za wyjątkowy aromat i rozgrzewające działanie.

Kurkumowe mleko dobre na wszystko?

Nazywają je „złote mleko” i zachwalają na wszelkie sposoby. Co tak naprawdę się w nim kryje i jakie ma właściwości. Okazuje się, że napój z dodatkiem kurkumy może zwalczyć przeziębienie i wesprzeć naszą organizm w gorszych chwilach, gdy czujemy, że brakuje nam energii i wigoru. Kurkuma ma działanie antybakteryjne, antygrzybicze i antyseptyczne. Organizm wspierany takim działaniem o wiele szybciej się regeneruje i wytwarza więcej pozytywnych hormonów, np.: serotoninę i dopaminę.

Dodatkowo można w nim znaleźć właściwości odmładzające, gdyż kurkuma zabija wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się skóry. Cera jest sprężysta i promienna, bez użycia specjalistycznych kosmetyków.

Szklanka takiego mleka pobudzi twój metabolizm do pracy, tłuszcz będzie spalał się szybciej, a procesy trawienne zostaną uregulowane. Kolejną zaletą kurkumy jest regulowanie poziomu cukru we krwi, to właśnie on jest najczęstszym wyzwalaczem głodu na diecie, gdy jego poziomy diametralnie się zmieniają.

Kurkumowe mleko

Zdziwiłabyś się, ile wartości posiada kurkuma! Można ją przemycać do posiłku, jednak warto pomyśleć o wypiciu jej w skondensowanej formie.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Kurkumowe mleko

Sposób przygotowania

  • Wodę wlej do garnka i dodaj kurkumę. Gotuj do momentu, aż całość zgęstnieje, jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę wody. Pastę włóż do słoiczka i szczelnie zakręć, możesz jej używać przez kilka dni.
  • W osobnym garnku podgrzej mleko, dodaj łyżkę pasty kurkumowej i resztę składników. Wymieszaj, aż całość będzie bez grudek. Staraj się nie doprowadzić do zagotowania. Napój ma być ciepły, ale nie wrzący.

Składniki

na 1 porcja

Zobacz

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • yulka3ice, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli