w ,

Domowy napar na problemy z nadciśnieniem i bóle stawów. Te zioła znajdziesz w swojej kuchni

napar na problemy z nadciśnieniem

Problemy z nadciśnieniem i bóle stawów to choroby, które dotykają ludzi w każdym wieku. Nie sztuka faszerować się lekami, gdy cierpią na tym inne organy. Warto wypróbować domowe metody, przy użyciu naturalnych składników. Dziś skupimy się na leczniczym działaniu czosnku i liści laurowych, ich połączenie przyniesie ulgę w bólu i zadziała na nadciśnienie krwi.

Napar z liści i czosnku pomaga zredukować nadciśnienie, zapobiega problemom trawiennym oraz łagodzi ból mięśni i stawów. Ponadto mikstura wspiera układ odpornościowy i wspiera pracę całego organizmu.

Kilka słów o czosnku

czosnek/ fot. congerdesign, canva

Czosnek to dodatek do wielu potraw w naszej kuchni, w medycynie ludowej istnieje od wielu lat jako naturalny antybiotyk. Działa bakteriobójczo, nasze babcie stosowały go w walce z przeziębieniami i wzmocnienie odporności. Ciężko z nim przesadzić, a jego działanie ma szereg pozytywnych korzyści dla zdrowia. Wszystko dzięki zawartej w nim allicynie to właśnie ta substancja działa przeciwbakteryjnie, zwalcza wirusy i grzyby.

Ponadto substancja obniża poziom cholesterolu w krwi, tym samym redukuje nadciśnienie krwi i problemy układu krążeniowego.

Właściwości lecznicze liści laurowych

liście laurowe/ fot. canva

Liść laurowy to przyprawa, bez której żaden kucharz nie może się obejść, jednak rola smakowa to nie jej jedyny atut. W przeszłości stosowano je jako środek napotny i odtruwający z wszelkich roślin w organizmie. Dzięki takim substancjom jak eugenol i cyneol liście laurowe mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegające gromadzeniu się gazów w przewodzie pokarmowym.

Leczniczy napar z czosnku i liści laurowych

Napar z tych dwóch produktów pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zwalczy przeziębienie i wspomoże organizm w trakcie grypy. Ma również działanie przeciwbólowe, wpływa pozytywnie na stawy i mięśnie. Wypij dwie filiżanki dziennie, a już niedługo zobaczysz efekt ziołowego naparu.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ususzone liście laurowe
  • 500 ml woda

Wodę wlej do garnka i w momencie, gdy zacznie wrzeć, dorzuć liście laurowe. Gotuj przez 3 minuty, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłącz ogień i nakryj garnek pokrywką, a następnie pozwól, by napar nabrał mocy. Pij przestudzone, dwa razy dziennie po filiżance.

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli