w ,

Z tym przepisem wielkanocny mazurek uda się za każdym razem

wielkanocny mazurek
zi3000, Getty Images

Babcia Zosia zdradzi dziś przepis na wielkanocny mazurek, który nigdy Cię nie zawiedzie. Idealne ciacho jest w zasięgu ręki!

Już za kilka tygodni będziemy obchodzić święta wielkanocne. Wraz z nimi na naszych stołach pojawią się jajeczne potrawy oraz przepyszne domowe wypieki. Wśród nich nie może zabraknąć oczywiście tradycyjnego mazurka. Czy wiesz, jak go przygotować, aby udał się za każdym razem? Co do niego dodać, aby zachwycał smakiem i jak ciekawie go udekorować? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment.

Oczywiście z pomocą przychodzi moja babcia Zosia, która jest królową wypieków w mojej rodzinie. Jej ciasta zawsze cieszą się największą popularnością. I nie inaczej jest z domowym mazurkiem, który nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje. Moja babcia co roku tworzy na domowym wypieku piękne obrazy. Oczywiście w jadalnym wydaniu.

Wielkanocny mazurek – czym w ogóle jest i skąd pochodzi?

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, nie byłabym sobą, gdybym w kilku słowach nie przybliżyła podstawowych informacji odnośnie bohatera dzisiejszego artykułu. Zaczynamy!

Mazurek prawdopodobnie wywodzi się z kuchni tureckiej. Do Polski zawitał w XVII wieku. Co ciekawe w naszym kraju ciasto to zaczęto wypiekać właśnie na zakończenie Wielkiego Postu. Nic więc dziwnego, że z biegiem czasu stało się symbolem Wielkanocy.

Przepisów na tradycyjnego mazurka jest bez liku, a wszystko to za sprawą wielu dodatków, jakie możesz wykorzystać do stworzenia pysznego wypieku. Ciasto to może również przybierać różne kształty, od prostokąta, po romb i owal przypominający kształt jajka.

Jeśli miałabym w kilku słowach opisać mazurka, powiedziałabym, że jest to dość niskie ciasto. Najczęściej bazą tego wypieku jest kruche ciasto. Uzupełnieniem ciasta jest różnego rodzaju nadzienie od kajmaku, po czekoladę oraz masę orzechową. W tym wypieku nie może zabraknąć również bakalii, dzięki którym udekorujesz domowy wypiek wg uznania. U mnie w domu dekoracje te nawiązują strikte do świąt.

Wielkanocny mazurek babci Zosi

To przepyszne ciacho to "must have" na wielkanocnym stole. Nie może go zabraknąć i u Ciebie!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 40 min.
Pieczenie: 20 min.

Składniki

na 9 porcji

Ciasto kruche:

Dodatki

Sposób przygotowania

  • Na początek przesiej mąkę przez sitko. Następnie połącz je z masłem (podzielonym na mniejsze kawałki), solą oraz cukrem pudrem.
  • Zacznij zagniatać ciasto.
  • Po chwili zacznij stopniowo dodawać żółtka.
  • Po otrzymaniu gładkiej i jednolitej mieszanki, obtocz ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i uformuj kształt na jakim Ci zależy.
  • Następnie piecz ciasto w nagrzanym piekarniku. Urządzenie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  • W międzyczasie podgrzej masę krówkową, aby można było bez problemu rozprowadzić ją na cieście kruchym.
  • Na spodzie upieczonego ciasta kruchego rozprowadź ulubiony dżem.
  • Następnie stwórz kolejną warstwę z podgrzanej masy kajmakowej.
  • Na koniec zostaje już tylko udekorowanie wypieku wg uznania.
  • Smacznego!
wielkanocny mazurek
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie daj mi znać, w jaki sposób Ty przygotowujesz mazurka. Czego nie może w nim zabraknąć?

Zobacz także: Co zrobić by babka wielkanocna była puszysta, a zarazem wilgotna?

  • Miniatura:
  • zi3000, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    4 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani