w ,

Mazurek wysmarowany jasną masą z dodatkiem mleka w proszku

Mazurek z jasną masą
wideonet, Getty Images

Świąteczny mazurek z pyszną jasną masą przygotowaną na podstawie mleka w proszku zachwyci wszystkich domowników na tegorocznych świętach. To zaskakujące jak szybko można przygotować tę masę!

Mazurek to obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole. To tradycyjne ciasto jest z nami od pokoleń, przez co dorobiło się mnóstwa wersji smakowych. Tak jak podstawą jest kruche ciasto, tak krem można dowolnie modyfikować. Ten przepis przedstawia ultra łatwy sposób na krem z dodatkiem mleka w proszku, które kupisz w każdym sklepie za dosłownie kilka złotych. Wypiek wyjdzie bardzo słodki! Jeśli wolisz bardziej stonowane smaki, zmniejsz ilość cukru w składzie.

Jeśli chcesz, możesz zaangażować dzieci w ozdabianie mazurka, to naprawdę wielka frajda dla najmłodszych! Płaski placek można obłożyć suszonymi bakaliami i stworzyć niepowtarzalne wzory na naszych ciastach.

Mazurek z masą mleczną

Genialny mazurek z masą, której poziom słodkości można stopniować, a nie tak jak w przypadku kajmaku, który jest ultra słodki.
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 2 godz.

Składniki

na 12 kawałków

Kruchy spód

Masa

Dodatki

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę proszku do pieczenia i cukier puder. Dodaj zimne masło, żółtka i zacznij ugniatać. Kiedy ciasto stanie się gładkie, uformuj je w kulkę i zawiń w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na godzinę.
  • Po czasie schładzania wyciągnij ciasto i rozwałkuj na placek nieco większy niż forma, najlepiej wybrać kwadratową. Formę wyłożyć ciastem tak by wychodziło na ścianki blaszki, jeśli jest za wysoko, nadmiar odkrój nożem. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu należy nakłuć ciasto widelcem, by w trakcie pieczenia ewentualne powietrze miało gdzie uciec.
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20 minut.
  • Mleko przelewamy do garnka, dodajemy masło, cukier i grzejemy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dosypujemy przesiane mleko w proszku i intensywne mieszamy, by nie powstały grudki. Odstawiamy do przestygnięcia (ja zawsze wystawiam pod nakryciem na balkon), a następnie wstawiamy do lodówki, by masa stężała.
  • Upieczony spód pokrywamy kremem mlecznym i ozdabiamy bakaliami.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Mazurek z jasną masą to tylko jedna ze świątecznych słodkości, które musisz przygotować na te święta. Wspólne chwile z rodziną najlepiej celebrować przy dobrym jedzeniu, jednak pamiętaj, by nie przesadzać z ilością jedzenia. Wyrzucanie nadmiaru żywności to największy grzech naszych czasów.

  • Miniatura:
  • wideonet, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli