Spis treści
Świąteczny mazurek z pyszną jasną masą przygotowaną na podstawie mleka w proszku zachwyci wszystkich domowników na tegorocznych świętach. To zaskakujące jak szybko można przygotować tę masę!
Mazurek to obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole. To tradycyjne ciasto jest z nami od pokoleń, przez co dorobiło się mnóstwa wersji smakowych. Tak jak podstawą jest kruche ciasto, tak krem można dowolnie modyfikować. Ten przepis przedstawia ultra łatwy sposób na krem z dodatkiem mleka w proszku, które kupisz w każdym sklepie za dosłownie kilka złotych. Wypiek wyjdzie bardzo słodki! Jeśli wolisz bardziej stonowane smaki, zmniejsz ilość cukru w składzie.
Jeśli chcesz, możesz zaangażować dzieci w ozdabianie mazurka, to naprawdę wielka frajda dla najmłodszych! Płaski placek można obłożyć suszonymi bakaliami i stworzyć niepowtarzalne wzory na naszych ciastach.
Mazurek z masą mleczną
Składniki
na 12 kawałków
Kruchy spód
- 200 g mąka pszenna
- 150 g masło (zimne)
- 50 g mąka ziemniaczana
- 50 g cukier puder
- 2 żółtko
- 1 szczypta proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Dodatki
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę proszku do pieczenia i cukier puder. Dodaj zimne masło, żółtka i zacznij ugniatać. Kiedy ciasto stanie się gładkie, uformuj je w kulkę i zawiń w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na godzinę.
- Po czasie schładzania wyciągnij ciasto i rozwałkuj na placek nieco większy niż forma, najlepiej wybrać kwadratową. Formę wyłożyć ciastem tak by wychodziło na ścianki blaszki, jeśli jest za wysoko, nadmiar odkrój nożem. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu należy nakłuć ciasto widelcem, by w trakcie pieczenia ewentualne powietrze miało gdzie uciec.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20 minut.
- Mleko przelewamy do garnka, dodajemy masło, cukier i grzejemy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dosypujemy przesiane mleko w proszku i intensywne mieszamy, by nie powstały grudki. Odstawiamy do przestygnięcia (ja zawsze wystawiam pod nakryciem na balkon), a następnie wstawiamy do lodówki, by masa stężała.
- Upieczony spód pokrywamy kremem mlecznym i ozdabiamy bakaliami.
Mazurek z jasną masą to tylko jedna ze świątecznych słodkości, które musisz przygotować na te święta. Wspólne chwile z rodziną najlepiej celebrować przy dobrym jedzeniu, jednak pamiętaj, by nie przesadzać z ilością jedzenia. Wyrzucanie nadmiaru żywności to największy grzech naszych czasów.
Jeden komentarz