w , ,

Mazurek z masą cytrynową. Orzeźwiające ciasto z kilku składników

wideoonet, Getty Images

Genialny mazurek z masą cytrynową jest prosty w wykonaniu, a smak daje kontrast dla wszystkich słodkich ciast. Kruchy spód będzie posmarowany cytrynowym kremem, który inaczej nazywamy „lemon curd”. Jest rześki, nie za słodki i bardzo delikatny.

Aksamitny krem cytrynowy to wynalazek Brytyjczyków. Można go porównać do budyniu, którym smarujemy różnego rodzaju słodkości, tarty, ciastka czy zajadamy prosto z miseczki. Wcześniej przygotowany może być wykorzystany za parę dni, jeśli będziemy go przechowywać w lodówce.

Tarta z cytrynowym kremem

Tartę można przyozdobić pokruszoną bezą lub płatkami migdałów. Do ozdoby można zaangażować dzieci, które będą zachwycone, że mogą pomóc w kuchni.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 10 kawałków

Spód:

Lemon curd:

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania spodu na ciasto. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło, cukier, żółtka i kwaśną śmietanę.
  • Zaczynamy zagniatać ciasto na gładką masę, zawijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • Po czasie gdy ciasto się schłodziło, rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Robimy wałki na brzegach mazurka, by były nieco wyższe.
  • Spód pieczemy w 200*C przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę i chłodzimy ciasto na kratce do studzenia wypieków.
  • Kiedy ciasto się chłodzi, pora wykonać krem cytrynowy. Zacznij od oczyszczenia i sparzenia cytryn. Skórkę cytryny ścieramy na małych oczkach. Następnie wyciskamy sok z cytryn i wyciągamy ewentualne pestki.
  • Sok i skórkę wrzucamy do garnka, dodajemy dwa roztrzepane jajka i cukier. Wszystko mieszamy trzepaczką, a na sam koniec dorzucamy masło, pokrojone ma małe kawałeczki. Mieszamy zawartość garnka, aż masa zgęstnieje. Delikatnie studzimy, a następnie smarujemy mazurka kremem i ozdabiamy bakaliami.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Mazurek to tradycyjnie ciasto świąteczne, które możemy przygotować na wiele sposobów. Mazurek z masą cytrynową będzie idealny dla osób, które nie lubią przesłodzonych mas. Kajmak czy budyń mogą być nie raz zbyt słodkie, a kwaskowata masa to miła odmiana.

  • Miniatura:
  • wideoonet, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli