Spis treści
Genialny mazurek z masą cytrynową jest prosty w wykonaniu, a smak daje kontrast dla wszystkich słodkich ciast. Kruchy spód będzie posmarowany cytrynowym kremem, który inaczej nazywamy „lemon curd”. Jest rześki, nie za słodki i bardzo delikatny.
Aksamitny krem cytrynowy to wynalazek Brytyjczyków. Można go porównać do budyniu, którym smarujemy różnego rodzaju słodkości, tarty, ciastka czy zajadamy prosto z miseczki. Wcześniej przygotowany może być wykorzystany za parę dni, jeśli będziemy go przechowywać w lodówce.
Tarta z cytrynowym kremem
Składniki
na 10 kawałków
Spód:
- 180 g mąka pszenna
- 100 g masło (zimne)
- 50 g cukier puder
- 2 żółtko
- 2 łyżka śmietana 18%
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania spodu na ciasto. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło, cukier, żółtka i kwaśną śmietanę.
- Zaczynamy zagniatać ciasto na gładką masę, zawijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Po czasie gdy ciasto się schłodziło, rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Robimy wałki na brzegach mazurka, by były nieco wyższe.
- Spód pieczemy w 200*C przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę i chłodzimy ciasto na kratce do studzenia wypieków.
- Kiedy ciasto się chłodzi, pora wykonać krem cytrynowy. Zacznij od oczyszczenia i sparzenia cytryn. Skórkę cytryny ścieramy na małych oczkach. Następnie wyciskamy sok z cytryn i wyciągamy ewentualne pestki.
- Sok i skórkę wrzucamy do garnka, dodajemy dwa roztrzepane jajka i cukier. Wszystko mieszamy trzepaczką, a na sam koniec dorzucamy masło, pokrojone ma małe kawałeczki. Mieszamy zawartość garnka, aż masa zgęstnieje. Delikatnie studzimy, a następnie smarujemy mazurka kremem i ozdabiamy bakaliami.
Mazurek to tradycyjnie ciasto świąteczne, które możemy przygotować na wiele sposobów. Mazurek z masą cytrynową będzie idealny dla osób, które nie lubią przesłodzonych mas. Kajmak czy budyń mogą być nie raz zbyt słodkie, a kwaskowata masa to miła odmiana.