Spis treści
Wielkanocny mazurek kojarzy nam się z deserem, ale nie jest to sztywna reguła, gdyż można go podać również na słono. Taka przekąska będzie genialna zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz do niej podać sos chrzanowy i przystawka przed obiadem gotowa!
Mazurek wielkanocny to tradycyjny deser kuchni polskiej, który podaje się w okresie wielkanocnym. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku, podobnie jak wigilii bez karpia. Jeśli zaplanowałaś, by upiec dużo ciast, a brakuje ci słonych przekąsek, możesz się pokusić o mazurka w wersji wytrawnej.
Do takiego mazurka można dodać wszystko, co akurat macie pod ręką, bo jest trochę jak pizza — nieważne co na niej jest, zawsze będzie smaczna. W tym przypadku dodamy kilka symboli świąt wielkanocnych — białą kiełbasę, jajko czy zieleninę. Tak naprawdę ogranicza Cię jedynie to, co masz w swojej lodówce.
Mazurek w wersji wytrawnej
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania ciasta na mazurka. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka i masło, a następnie zacznij ugniatać ciasto. Kiedy będzie gotowe, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto i rozwałkuj na wielkość blaszki, w której będziesz piekła spód. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
- W czasie gdy ciasto się piecze, możesz przygotować wypełnienie. Cebulę pokrój w piórka a boczek w kostkę, wrzuć składniki na patelnię i zacznij podsmażać. Białą kiełbasę pokrój w plastry i dorzuć na sam koniec, gdy cebula będzie już miękka. Poszatkuj szczypiorek.
- Do miski wbij jaja, roztrzep je i dolej śmietankę. Dosyp sól, pieprz, majeranek i szczypiorek. Zamieszaj i dorzuć zawartość patelni.
- Wyciągnij spód z piekarnika i zalej masą jajeczną. Wstaw całość na 20 minut, by jajko mogło się ściąć. Przed końcem pieczenia możesz posypać górę tartym serem.
Taki mazurek będzie nadawał się nie tylko w święta. Możesz go przygotować jako przekąskę na imprezę lub lunch do pracy. Dodatki są dowolne, możesz nie używać mięsa lub wręcz przeciwnie dodać jeszcze więcej niż w powyższym przepisie.
Mazurek na słono z pewnością wyląduje na moim stole na tegorocznych świętach Wielkanocnych. Jakie ty planujesz przekąski? Daj znać w komentarzu, co dobrego wymyśliłaś na te święta, moze zainspirujesz innych do zmiany menu!