w ,

Mazurek na słono. Pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje

Mazurek na słono
kleiness, Getty Images

Wielkanocny mazurek kojarzy nam się z deserem, ale nie jest to sztywna reguła, gdyż można go podać również na słono. Taka przekąska będzie genialna zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz do niej podać sos chrzanowy i przystawka przed obiadem gotowa!

Mazurek wielkanocny to tradycyjny deser kuchni polskiej, który podaje się w okresie wielkanocnym. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku, podobnie jak wigilii bez karpia. Jeśli zaplanowałaś, by upiec dużo ciast, a brakuje ci słonych przekąsek, możesz się pokusić o mazurka w wersji wytrawnej.

Do takiego mazurka można dodać wszystko, co akurat macie pod ręką, bo jest trochę jak pizza — nieważne co na niej jest, zawsze będzie smaczna. W tym przypadku dodamy kilka symboli świąt wielkanocnych — białą kiełbasę, jajko czy zieleninę. Tak naprawdę ogranicza Cię jedynie to, co masz w swojej lodówce.

Mazurek w wersji wytrawnej

Mazurek z dodatkami nie musi być jedynie podawany jedynie w słodkiej wersji. Będzie przypominał coś na wzór tarty, wystarczy przygotować masę jajeczną, dorzucić dodatki i zapiec całość w piekarniku.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 1 tarta

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania ciasta na mazurka. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka i masło, a następnie zacznij ugniatać ciasto. Kiedy będzie gotowe, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyciągnij ciasto i rozwałkuj na wielkość blaszki, w której będziesz piekła spód. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
  • W czasie gdy ciasto się piecze, możesz przygotować wypełnienie. Cebulę pokrój w piórka a boczek w kostkę, wrzuć składniki na patelnię i zacznij podsmażać. Białą kiełbasę pokrój w plastry i dorzuć na sam koniec, gdy cebula będzie już miękka. Poszatkuj szczypiorek.
  • Do miski wbij jaja, roztrzep je i dolej śmietankę. Dosyp sól, pieprz, majeranek i szczypiorek. Zamieszaj i dorzuć zawartość patelni.
  • Wyciągnij spód z piekarnika i zalej masą jajeczną. Wstaw całość na 20 minut, by jajko mogło się ściąć. Przed końcem pieczenia możesz posypać górę tartym serem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Taki mazurek będzie nadawał się nie tylko w święta. Możesz go przygotować jako przekąskę na imprezę lub lunch do pracy. Dodatki są dowolne, możesz nie używać mięsa lub wręcz przeciwnie dodać jeszcze więcej niż w powyższym przepisie.

Mazurek na słono z pewnością wyląduje na moim stole na tegorocznych świętach Wielkanocnych. Jakie ty planujesz przekąski? Daj znać w komentarzu, co dobrego wymyśliłaś na te święta, moze zainspirujesz innych do zmiany menu!

  • Miniatura:
  • kleiness, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli