w ,

Spód do mazurka ze złotej proporcji. Będzie idealnie kruchy i delikatny

spód do mazurka
wideoonet, Getty Images

Spód do mazurka to nie przelewki! Nie może być ani zbyt kuchy, ani zbyt twardy, a granica między nimi jest naprawdę cienka. W poniższym przepisie znajdziesz naszą złotą proporcję mąki względem masła 2:1, która zawsze przynosi pożądany efekt!

Spód do mazurka to nic innego jak kruche ciasto, które każdy dobrze z nas zna. Jednak mało kto wie, że trzeba je zrobić nieco sztywniejsze i grubsze niż w przypadku tradycyjnych wypieków. Jeśli nigdy nie robiłaś takiego ciasta, warto skorzystać z poniższej, prostej receptury.

Ciasto z poniższego przepisu wystarczy na 2 średniej wielkości mazurki z kremem lub kajmakiem. Dobrze ruszyć trochę wyobraźnię i uformować je w jakieś ciekawsze kształty np. jajko. Sam smak wypieku jest ponadczasowy i ciężko znaleźć osobę, która by się nie skusiła na kawałek pysznego ciasta z kremem.

Spód do mazurka Wielkanocnego

Idealny mazurek musi być kruchy i delikatny, ale zarazem zwarty, by nie rozpadł się przy pierwszym naciśnięciu noża.
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 20 kawałków

Sposób przygotowania

  • Wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy masło cukier, śmietanę i żółtka. Zaczynamy wyrabiać na gładką masę, a później dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto na pożądany kształt i układamy na blaszce. Jeśli chcemy, by mazurek miał rant, musimy zrobić cienkie wałeczki dookoła ciasta i przyklejamy je do zwilżonych wodą brzegów. Całe ciasto nakłuwamy widelcem, by powietrze miało gdzie uciekać.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut, aż będzie rumiane.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Kiedy spód do mazurka jest gotowy, trzeba pomyśleć o kremie, jakim go posmarujemy. Najłatwiejsza opcja to gotowa masa kajmakowa z puszki. Jeśli jednak wolisz mniej słodkie wypieki, wypróbuj masę budyniową, śmietankową lub orzechową.

Najważniejszą częścią mazurka jest ozdabianie! Tutaj możesz puścić swoje wodze fantazji i zrobić prawdziwe dzieło sztuki. Najczęściej ozdabiamy mazurki suszonymi owocami, bakaliami i orzechami, ale nie ma sztywnych reguł co do tego, co powinno znaleźć się na mazurku.

Spód do mazurka
ozdobione mazurki/ fot. wideoonet/ Getty Images
  • Miniatura:
  • wideoonet, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli