Spis treści
Spód do mazurka to nie przelewki! Nie może być ani zbyt kuchy, ani zbyt twardy, a granica między nimi jest naprawdę cienka. W poniższym przepisie znajdziesz naszą złotą proporcję mąki względem masła 2:1, która zawsze przynosi pożądany efekt!
Spód do mazurka to nic innego jak kruche ciasto, które każdy dobrze z nas zna. Jednak mało kto wie, że trzeba je zrobić nieco sztywniejsze i grubsze niż w przypadku tradycyjnych wypieków. Jeśli nigdy nie robiłaś takiego ciasta, warto skorzystać z poniższej, prostej receptury.
Ciasto z poniższego przepisu wystarczy na 2 średniej wielkości mazurki z kremem lub kajmakiem. Dobrze ruszyć trochę wyobraźnię i uformować je w jakieś ciekawsze kształty np. jajko. Sam smak wypieku jest ponadczasowy i ciężko znaleźć osobę, która by się nie skusiła na kawałek pysznego ciasta z kremem.
Spód do mazurka Wielkanocnego
Składniki
na 20 kawałków
- 200 g mąka pszenna
- 100 g masło (zimne)
- 50 g cukier puder
- 2 żółtko
- 2 łyżka śmietana 18%
Sposób przygotowania
- Wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy masło cukier, śmietanę i żółtka. Zaczynamy wyrabiać na gładką masę, a później dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na pożądany kształt i układamy na blaszce. Jeśli chcemy, by mazurek miał rant, musimy zrobić cienkie wałeczki dookoła ciasta i przyklejamy je do zwilżonych wodą brzegów. Całe ciasto nakłuwamy widelcem, by powietrze miało gdzie uciekać.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut, aż będzie rumiane.
Kiedy spód do mazurka jest gotowy, trzeba pomyśleć o kremie, jakim go posmarujemy. Najłatwiejsza opcja to gotowa masa kajmakowa z puszki. Jeśli jednak wolisz mniej słodkie wypieki, wypróbuj masę budyniową, śmietankową lub orzechową.
Najważniejszą częścią mazurka jest ozdabianie! Tutaj możesz puścić swoje wodze fantazji i zrobić prawdziwe dzieło sztuki. Najczęściej ozdabiamy mazurki suszonymi owocami, bakaliami i orzechami, ale nie ma sztywnych reguł co do tego, co powinno znaleźć się na mazurku.
