Spis treści
Świąteczne wypieki to nie tylko sernik, makowiec, czy piernik. To również pyszne kruche ciasteczka, które możesz przygotować w szybki sposób. Dokładna instrukcja już na Ciebie czeka!
Już za kilka dni ogarnie nas cukiernicze szaleństwo. W domu będzie unosił się zapach pieczonego ciasta, na blacie będzie można znaleźć resztki mąki tortowej, a piekarnik będzie pracował „dzień i noc”. Tak przynajmniej wypieki świąteczne wyglądają w mojej rodzinie!
I na pewno masz kilka sprawdzonych przepisów na domowe wypieki. Dziś jednak chciałabym zachęcić Cię do przygotowania kruchych ciasteczek w świątecznym klimacie.
Nie tylko zaskoczysz swoich bliskich pysznym deserem, ale też pracę nad ciasteczkami możesz zamienić w zabawę z maluchami. Dzieci mogą pomóc przy wykrajaniu ciasteczek za pomocą foremek i dekoracji gotowych wypieków. Na pewno taka zabawa przypadnie im do gustu!
Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie
Składniki
na 45 szt.
Kruche ciasteczka:
- 270 g mąka (tortowa)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 150 g masło (zimne)
- 90 g cukier puder
- 2 szt. żółtko
Sposób przygotowania
- Zimne masło dzielimy na mniejsze kawałki.
- Następnie przesiewamy przez sitko mąkę, po czym łączymy ją z proszkiem do pieczenia.
- W suchej i czystej misce miksujemy masło z cukrem.
- Kiedy otrzymujemy jednolitą mieszankę, możemy dodać stopniowo żółtka.
- Następnie dodajemy do mieszanki suche składniki, a mianowicie mąkę i proszek do pieczenia.
- W efekcie powinniśmy otrzymać gęste ciasto, z którego tworzymy kulkę i owijamy szczelnie folią spożywczą.
- Ciasto w takiej formie chłodzimy w lodówce minimum przez 90 minut.
- Po tym czasie, ciasto kroimy na mniejsze kawałki i każdy element wałkujemy na cienki placek.
- Z każdego placka wykrajamy ciasteczka przy pomocy świątecznych foremek.
- Następnie przekładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Ostudzone ciasteczka możemy przełożyć przy pomocy dżemu lub kremu czekoladowego. Możemy również podawać je solo z lukrem, polewą, cukrem pudrem, bakaliami lub kolorową posypką.
- I to wszystko. Smacznego!
Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie staną się hitem w każdym domu. Wystarczy raz je spróbować, aby zakochać się w ich smaku na całe życie! Skąd to wiem? Z własnego doświadczenia. W moim domu znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Zobacz także: Ciasteczka czekoladowe z żurawiną z zeszytu mojej Babci
Jeden komentarz