w

Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie. Zrobisz je w prosty sposób

Świąteczne wypieki to nie tylko sernik, makowiec, czy piernik. To również pyszne kruche ciasteczka, które możesz przygotować w szybki sposób. Dokładna instrukcja już na Ciebie czeka!

Już za kilka dni ogarnie nas cukiernicze szaleństwo. W domu będzie unosił się zapach pieczonego ciasta, na blacie będzie można znaleźć resztki mąki tortowej, a piekarnik będzie pracował „dzień i noc”. Tak przynajmniej wypieki świąteczne wyglądają w mojej rodzinie!

I na pewno masz kilka sprawdzonych przepisów na domowe wypieki. Dziś jednak chciałabym zachęcić Cię do przygotowania kruchych ciasteczek w świątecznym klimacie.

Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie/źródło: natashabreen

Nie tylko zaskoczysz swoich bliskich pysznym deserem, ale też pracę nad ciasteczkami możesz zamienić w zabawę z maluchami. Dzieci mogą pomóc przy wykrajaniu ciasteczek za pomocą foremek i dekoracji gotowych wypieków. Na pewno taka zabawa przypadnie im do gustu!

Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie

Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Pieczenie 15 min.

Składniki

na 45 szt.

Sposób przygotowania

  • Zimne masło dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Następnie przesiewamy przez sitko mąkę, po czym łączymy ją z proszkiem do pieczenia.
  • W suchej i czystej misce miksujemy masło z cukrem.
  • Kiedy otrzymujemy jednolitą mieszankę, możemy dodać stopniowo żółtka.
  • Następnie dodajemy do mieszanki suche składniki, a mianowicie mąkę i proszek do pieczenia.
  • W efekcie powinniśmy otrzymać gęste ciasto, z którego tworzymy kulkę i owijamy szczelnie folią spożywczą.
  • Ciasto w takiej formie chłodzimy w lodówce minimum przez 90 minut.
  • Po tym czasie, ciasto kroimy na mniejsze kawałki i każdy element wałkujemy na cienki placek.
  • Z każdego placka wykrajamy ciasteczka przy pomocy świątecznych foremek.
  • Następnie przekładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Ostudzone ciasteczka możemy przełożyć przy pomocy dżemu lub kremu czekoladowego. Możemy również podawać je solo z lukrem, polewą, cukrem pudrem, bakaliami lub kolorową posypką.
  • I to wszystko. Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie staną się hitem w każdym domu. Wystarczy raz je spróbować, aby zakochać się w ich smaku na całe życie! Skąd to wiem? Z własnego doświadczenia. W moim domu znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Zobacz także: Ciasteczka czekoladowe z żurawiną z zeszytu mojej Babci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani