w , ,

Jak przygotować pieczarki na grillu? Moc inspiracji już czeka

pieczarki na grillu
Iwanyan, Getty Images

W końcu mamy to weekend z piękną pogodą. Dlatego też podpowiemy dziś, jak przygotować pieczarki na grillu. Będzie smacznie, ciekawie i pomysłowo!

Czekaliśmy na to bardzo długo, ale w końcu udało się. Przed nami ciepły i bezdeszczowy weekend. Czas więc otworzyć oficjalnie sezon grillowy. Chyba się ze mną zgodzisz?

Oczywiście na tego typu spotkaniach nie może zabraknąć pysznych, szybkich i przede wszystkim smacznych potraw oraz przekąsek. I dziś chciałabym skupić się na jednym, konkretnym produkcie, który często pojawia się na tego typu spotkaniach. Będzie się działo!

Jak przygotować pieczarki na grillu?

Na każdym grillu, który organizuje, nie może zabraknąć genialnych pieczarek. Aby się nigdy nie znudziły, staram się serwować je w różnym wydaniu. I dziś chciałabym podpowiedzieć Ci kilka pomysłów, które staną się hitem podczas każdego spotkania tego typu.

Na pierwszy rzut pójdą pieczarki-szaszłyki. Aby je przygotować, należy najpierw obrać grzyby i odciąć ich końcówki. Po wyczyszczeniu, przerzucamy pieczarki do dużej miski. Dodajemy do nich 1/2 szklanki oleju, przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, łyżeczkę soli oraz łyżkę rozmarynu. Składniki dokładnie mieszam i odstawiam na chwilę do lodówki, aby produkty dobrze się połączyły. Po wyjęciu, nabijam po kilka pieczarki na patyczki do szaszłyków. Możesz grillować je solo lub z dodatkiem innych warzyw, które nadziejesz pomiędzy pieczarki. I to wszystko!

Kolejnym ciekawym rozwiązaniem są błyskawiczne pieczarki z serem i boczkiem. W tym przypadku musisz kupić większe grzyby, tak aby bez problemu zmieściły się w środku małe kostki żółtego sera. Obrane i oczyszczone grzyby z serową wkładką na koniec owiń plastrami boczku. Tak przygotowaną przekąskę możesz od razu kłaść na rozgrzanego grilla.

pieczarki na grillu
Faszerowane pieczarki/źródło: alisafarov, Getty Images

Duże pieczarki możesz również nafaszerować mieszanką na bazie serka śmietankowego i szpinaku. Dodaj ulubione przyprawy i pyszny farsz jest już gotowy! Oczywiście pieczarki możesz wypełnić również suszonymi pomidorami. I na koniec coś dla mięsożerców. W pieczarkach z grilla możemy umieścić również miks mięsa mielonego z przyprawami i żółtym serem.

Zanim się pożegnamy, muszę wspomnieć również o pomyśle na pieczarki na bazie masła i natki pietruszki. Obrane i oczyszczone pieczarki w całości lub w mniejszych kawałkach, a nawet w plasterkach, łączymy z roztopionym masłem, solą oraz posiekaną natką pietruszki. Po wizycie na grillu będą smakować obłędnie!

  • Miniatura:
  • Iwanyan, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani