w , ,

Robisz grilla? Koniecznie przygotuj szparagi otulone boczkiem

szparagi otulone boczkiem
KitsuneMedia, Getty Images

Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty. A wraz z nim przychodzę z niezawodnym przepisem na szparagi otulone boczkiem. Smakują obłędnie!

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka, o czym za chwilę sama się przekonasz. Na grillu możemy przygotować też ciekawe i przede wszystkim smaczne przekąski. Dowód? Genialne szparagi serwowane z boczkiem.

Kiedy je robię, znikają z talerzy w mgnieniu oka. I tylko słyszę od znajomych prośby, czy mogę dorobić kolejną partię tych rarytasów. Przepis na ciekawą przekąskę sprawdzi się również u Ciebie, daję Ci na to 100% gwarancję.

Jak zrobić szparagi otulone boczkiem?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto zauważyć, że końcówką kwietnia ruszył właśnie sezon na szparagi. Potrwa on do końca czerwca, więc jest to najlepszy czas, aby zajadać się pysznymi warzywami w zielonym wydaniu.

I oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić je po prostu na grilla i upiec. Ja jednak zawsze muszę coś od siebie dodać i tak właśnie wpadałam na pomysł połączenia pysznego warzywa z mięsnym kęskiem. W tej roli świetnie sprawdził się boczek w plastrach.

Wszystko co musisz zrobić, aby przygotować genialną przekąskę, to umyć dokładnie szparagi i owinąć je w centralnej części boczkiem. Następnie lekko skropl je oliwą z oliwek i kładź na rozgrzanym grillu. Od czasu do czasu przewróć szparagi na inną stronę, aby się nie przypaliły. Po ok. 5 minutach przekąska grillowa będzie gotowa.

Warto na koniec dodać, że przygotowane w ten sposób szparagi możesz serwować solo lub z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego!

  • Miniatura:
  • KitsuneMedia, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani