Spis treści
Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty. A wraz z nim przychodzę z niezawodnym przepisem na szparagi otulone boczkiem. Smakują obłędnie!
Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka, o czym za chwilę sama się przekonasz. Na grillu możemy przygotować też ciekawe i przede wszystkim smaczne przekąski. Dowód? Genialne szparagi serwowane z boczkiem.
Kiedy je robię, znikają z talerzy w mgnieniu oka. I tylko słyszę od znajomych prośby, czy mogę dorobić kolejną partię tych rarytasów. Przepis na ciekawą przekąskę sprawdzi się również u Ciebie, daję Ci na to 100% gwarancję.
Jak zrobić szparagi otulone boczkiem?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto zauważyć, że końcówką kwietnia ruszył właśnie sezon na szparagi. Potrwa on do końca czerwca, więc jest to najlepszy czas, aby zajadać się pysznymi warzywami w zielonym wydaniu.
I oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić je po prostu na grilla i upiec. Ja jednak zawsze muszę coś od siebie dodać i tak właśnie wpadałam na pomysł połączenia pysznego warzywa z mięsnym kęskiem. W tej roli świetnie sprawdził się boczek w plastrach.

Wszystko co musisz zrobić, aby przygotować genialną przekąskę, to umyć dokładnie szparagi i owinąć je w centralnej części boczkiem. Następnie lekko skropl je oliwą z oliwek i kładź na rozgrzanym grillu. Od czasu do czasu przewróć szparagi na inną stronę, aby się nie przypaliły. Po ok. 5 minutach przekąska grillowa będzie gotowa.
Warto na koniec dodać, że przygotowane w ten sposób szparagi możesz serwować solo lub z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego!
Sprawdzone triki na udanego grilla
Jaką kiełbasę wybrać na grill, a której lepiej unikać? To dość istotne, w przeciwnym razie będziesz jeść suche mięso
Sprawdzona marynata do karkówki. Grillowanie będzie udane
Jak przygotować pieczarki na grillu? Moc inspiracji już czeka
Bagietka czosnkowa z grilla. Przyda się folia aluminiowa
Robisz grilla? Koniecznie przygotuj szparagi otulone boczkiem
Brak pomysłu na marynatę do karkówki? Mamy dla Ciebie 3 przepisy!
Uniwersalna marynata na grilla. Bazą jest sok z ogórków kiszonych
Jak zmiękczyć mięso na grilla? Zasada 3 składników wymiata
Niezawodna marynata do warzyw na grilla. Zrobisz ją w 5 minut
Zobacz więcej
Wiosna w Twojej kuchni
Orzeźwiająca lemoniada z rabarbaru. Słodzone napoje pójdą w odstawkę
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wyjdzie jak u mamy
Wiosenny tort kanapkowy. Tym przepisem zaskoczysz wszystkich
Pierwsze czereśnie za stówkę. Skąd taka cena?
Sprawdzona sałatka na grilla. Lekka i pyszna propozycja
Placki z cukinii. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze
Najlepsze śniadania na wiosnę!
Na straganach pierwsze polskie truskawki. Cena zwala z nóg
Wiosenna sałatka. Bez ciężkiego sosu i udziwnień
Zobacz więcej