w

Jak zrobić domowy, włoski sos do pizzy? Sekret tkwi w szczegółach

Raz na jakiś czas mamy ochotę na zrobienie pizzy, jednak nie wiemy, jak zabrać się za domowy, włoski sos. Jeśli myślisz, że mogą go robić jedynie południowcy, to grubo się mylisz! Wystarczy kilka składników, by wyczarować coś genialnego.

Pizza to jeden z najbardziej lubianych fastfoodów, jednak może być znaczne zdrowsza, gdy zrobimy ją sami w domu. Ponadto w ostatnim czasie ceny pizzy poszły znacząco w górę i zdecydowanie nie jest już tanim fastfoodem. Pizza składa się z kilku ważnych części, jedną z nich jest sos, który nadaje odpowiedniej wilgotności i łączy ciasto z dodatkami.

Sekretem włoskich sosów do pizzy jest… cukier puder! Otóż okazuje się, że pomidory dostępne w Polsce są zbyt kwaśne i warto je dosłodzić, by uzyskać pożądany efekt. Sprawdź jak zrobić domowy włoski sos do pizzy!

Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
domowy włoski sos
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wylej przecier pomidorowy na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, aż woda odparuje i całość widocznie zgęstnieje. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj całość, następnie dorzuć cukier puder i doprowadź sos do wrzenia.
  • Proporcje przypraw można dopasować pod siebie, jeśli lubisz bardziej czosnkowy posmak, dodaj więcej czosnku.

Składniki

na 300 ml

Wartości odżywcze Zobacz

Sos do pizzy
Na porcję przypada:
Kalorie
0.5
Tłuszcze
 
0.003
g
0
%
Węglowodany
 
0.1
g
0
%
Błonnik
 
0.03
g
0
%
Białka
 
0.02
g
0
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *