w ,

Calzone niczym z najlepszej włoskiej pizzerii

Calzone

Calzone to nic innego jak pizza w postaci pieroga z bogatym nadzieniem. Możemy do niej wrzucić wszystkie ulubione dodatki, a całość posypać tartą mozzarellą, która sprawi, że wnętrze będzie się cudownie ciągnąć.
Gorąco zachęcamy do przygotowania pysznych pierogów, są świetną propozycją na ciepły posiłek podczas spotkania z przyjaciółmi.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 25 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Paprykę kroimy w kostkę, to samo robimy z salami, pieczarki i pokrojoną cebulkę podsmażamy na patelni. Mieszamy składniki, dodajemy przyprawę do pizzy.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól, ciepłe mleko i olej. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość.
  • Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 12 części i wałkujemy na płaski placek.
  • Do każdego placka dodajemy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy 20-25 minut.

Składniki

na 12 porcji

ciasto

farszu

Wartości odżywcze

Calzone
Na porcję przypada:
Kalorie
544
Tłuszcze
 
21
g
32
%
Węglowodany
 
66
g
22
%
Błonnik
 
4.3
g
18
%
Białka
 
22.7
g
45
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli