Spis treści
Calzone
Calzone to nic innego jak pizza w postaci pieroga z bogatym nadzieniem. Możemy do niej wrzucić wszystkie ulubione dodatki, a całość posypać tartą mozzarellą, która sprawi, że wnętrze będzie się cudownie ciągnąć. Gorąco zachęcamy do przygotowania pysznych pierogów, są świetną propozycją na ciepły posiłek podczas spotkania z przyjaciółmi.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 25 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Paprykę kroimy w kostkę, to samo robimy z salami, pieczarki i pokrojoną cebulkę podsmażamy na patelni. Mieszamy składniki, dodajemy przyprawę do pizzy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól, ciepłe mleko i olej. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość.
- Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 12 części i wałkujemy na płaski placek.
- Do każdego placka dodajemy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy 20-25 minut.
Składniki
na porcji
ciasto
- 900 g mąka pszenna (typ 650)
- 2 łyżeczka sól
- 4 łyżeczka drożdże instant (16 g)
- 4,5 łyżka olej
- 500 ml mleko (ciepłe)
farszu
- 2 sztuka papryka czerwona
- 500 g pieczarki
- 300 g salami
- 2 sztuka cebula
- 1 łyżka przyprawa do pizzy
- 250 g ser mozzarella
Wartości odżywcze
Calzone
Na porcję przypada:
Kalorie
544
Tłuszcze
21
g
32
%
Węglowodany
66
g
22
%
Błonnik
4.3
g
18
%
Białka
22.7
g
45
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Jeden komentarz