Zostało Ci kilka kawałków pizzy i chcesz ją odgrzać, ale nie wiesz, jak to zrobić by ponownie stała się miękka i sprężysta? Otóż samo wstawienie do piekarnika nie da takich efektów, o jakich marzysz. Sprawdź jak ja odgrzać, by ponownie cieszyła podniebienie!
Jak odgrzać pizze by ponownie zachwyciła smakiem?
Pizza, która stygnie i przebywa przez kilkanaście godzin w kartonie, jest pozbawiona wody, która nadaje jej sprężystości i odpowiedniej konsystencji. Jeśli chcesz, by twój przysmak przypominał świeże danie z wczoraj, musisz go odpowiednio „nawodnić”. Oczywiście nie oznacza to, że musisz wstawić pizzę pod kran. Wystarczy zastosować pewien trik przy odgrzewaniu dania.

Zacznij od tego, że rozgrzejesz piekarnik na ok. 160 stopni Celsjusza. W czasie gdy nabiera temperatury, przełóż pizzę na kratkę do suszenia. Następnym krokiem będzie wykorzystanie naczynia żaroodpornego, do którego nalej szklankę wody. Wstaw naczynie na blaszce jak najbliżej dna. Kratkę z pizzą powieś na środkowym piętrze piekarnika.
Podczas pieczenia woda z naczynia zacznie parować i wnikać w ciasto pizzy. Dzięki temu nasz przysmak stanie się miękki, a ser odzyska ciągnącą konsystencję. Pizza powinna przebywać w piekarniku ok. 15-20 minut, w międzyczasie możesz do niej zaglądać i sprawdzać, jaką ma konsystencje. Jak widzisz, odgrzać pizze umie każdy, ale jeśli zrobisz to tym sposobem możesz być pewny, że będzie o wiele smaczniejsza!
Zobacz także te wpisy: