Spis treści
Przecier pomidorowy
Masz nadmiar pomidorów w swojej spiżarni? Może przygotujesz domowy przecier pomidorowy dosłownie z 3 składników. Jest znacznie zdrowszy od tego sklepowego, a smak możesz modyfikować pod swoje preferencje np. dodając włoskie zioła lub ostrą papryczkę. Pizza, makaron czy pomidorowa nabiorą całkiem innego smaku, gdy połączysz je z tą domową passatą. Możesz wykonać dowolną ilość przecieru zachowując odpowiednie proporcje. Pamiętaj że jeśli chcesz by twoje słoiki przetrwały zimę, musisz je dokładnie oczyścić i wyparzyć.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 40 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w ćwiartki pozbyć się nasion. Miąższ wrzuć do garnka i zacznij gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito do drugiego garnka i ponownie zagotować.
- Dodaj sól oraz cukier i gotuj do czasu aż przecier zgęstnieje.
- Przecier rozlej do słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, a następnie przykryj kocem i pozostaw do wystygnięcia.
Jeśli chcesz urozmaicić swój przecier dodaj zioła prowansalskie oraz chilly.
Składniki
na słoiki
- 3 kg pomidor
- 3 łyżka sól himalajska
- 2 łyżka cukier
Wartości odżywcze
Przecier pomidorowy
Na porcję przypada:
Kalorie
142.7
Tłuszcze
1.5
g
2
%
Węglowodany
31.2
g
10
%
Błonnik
9
g
38
%
Białka
6.6
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Jeden komentarz