w ,

Domowy przecier pomidorowy z trzech składników

Przecier pomidorowy

Masz nadmiar pomidorów w swojej spiżarni? Może przygotujesz domowy przecier pomidorowy dosłownie z 3 składników. Jest znacznie zdrowszy od tego sklepowego, a smak możesz modyfikować pod swoje preferencje np. dodając włoskie zioła lub ostrą papryczkę.
Pizza, makaron czy pomidorowa nabiorą całkiem innego smaku, gdy połączysz je z tą domową passatą. Możesz wykonać dowolną ilość przecieru zachowując odpowiednie proporcje. Pamiętaj że jeśli chcesz by twoje słoiki przetrwały zimę, musisz je dokładnie oczyścić i wyparzyć.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 40 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w ćwiartki pozbyć się nasion. Miąższ wrzuć do garnka i zacznij gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito do drugiego garnka i ponownie zagotować.
  • Dodaj sól oraz cukier i gotuj do czasu aż przecier zgęstnieje.
  • Przecier rozlej do słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, a następnie przykryj kocem i pozostaw do wystygnięcia.
Jeśli chcesz urozmaicić swój przecier dodaj zioła prowansalskie oraz chilly.

Składniki

na 4 słoiki

Wartości odżywcze

Przecier pomidorowy
Na porcję przypada:
Kalorie
142.7
Tłuszcze
 
1.5
g
2
%
Węglowodany
 
31.2
g
10
%
Błonnik
 
9
g
38
%
Białka
 
6.6
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli