Spis treści
Naleśniki to baza wielu pysznych dań. Dlatego każdy z nas powinien mieć w domu przepis na idealne ciasto naleśnikowe. I tak się składa, że mamy niezawodną recepturę z sekretnym składnikiem. Tego nie możesz przegapić!
Na pewno każdy z nas choć raz w życiu robił ciasto na naleśniki. Tylko czy na pewno byłaś zadowolona z otrzymanych efektów? A nawet jeśli tak było, to zawsze może być lepiej! Skąd to wiem? Bo sama coś takiego przeżyłam.
Przez długi czas myślałam, że mam dobry i sprawdzony patent na ciasto na naleśniki. Po połączeniu składników otrzymany miks miał dobrą konsystencję, łatwo było go smażyć i co najważniejsze dobrze smakował.
Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe?
Jednak po ostatniej wizycie u cioci Elżbiety, wiem już, że czegoś brakowało w moich naleśnikach. Jak się okazuje, wystarczy dodać do nich jeden składnik, który zmienia dosłownie wszystko. Z takim dodatkiem wychodzą idealnie aksamitne i puszyste.
Co to za tajemniczy składnik? To kremowa śmietanka, którą zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania deserów. Jak się okazuje, ten niepozorny produkt, świetnie sprawdzi się również w przypadku naleśników.
Ciasto na naleśniki ze śmietanką
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiana mąki przez sitko. Dzięki temu będą mega puszyste.
- Następnie dodajemy do miski z mąką sól.
- Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się jajka oraz woda.
- Na sam koniec dodaj do mieszanki śmietankę.
- W efekcie powinnaś otrzymać gładką i jednolitą konsystencję.
- Naleśniki smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
- I to wszystko. Smacznego!
Jak sama widzisz, wystarczy jedna mała modyfikacja, aby przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Gotowe naleśniki możesz wykorzystać do przygotowania obiadu zarówno na słodko, jak i słono.
Koniecznie daj mi znać, która z opcji jest bliższa Twojemu sercu. Ja chyba pozostanę przy pierwszej wersji, bo jak dobrze wiesz, mam ogromną słabość do słodkości. A kiedy można połączyć je jeszcze ze świeżymi owocami, to już w ogóle sztos!
Zobacz także: Czy da się zamrozić kluski śląskie? Tak, ale jest jeden warunek
Jeden komentarz