w

Idealne ciasto naleśnikowe. Dodaj 1/4 szklanki śmietanki

idealne ciasto naleśnikowe
Slatan

Naleśniki to baza wielu pysznych dań. Dlatego każdy z nas powinien mieć w domu przepis na idealne ciasto naleśnikowe. I tak się składa, że mamy niezawodną recepturę z sekretnym składnikiem. Tego nie możesz przegapić!

Na pewno każdy z nas choć raz w życiu robił ciasto na naleśniki. Tylko czy na pewno byłaś zadowolona z otrzymanych efektów? A nawet jeśli tak było, to zawsze może być lepiej! Skąd to wiem? Bo sama coś takiego przeżyłam.

Przez długi czas myślałam, że mam dobry i sprawdzony patent na ciasto na naleśniki. Po połączeniu składników otrzymany miks miał dobrą konsystencję, łatwo było go smażyć i co najważniejsze dobrze smakował.

Jak zrobić idealne ciasto naleśnikowe?

Jednak po ostatniej wizycie u cioci Elżbiety, wiem już, że czegoś brakowało w moich naleśnikach. Jak się okazuje, wystarczy dodać do nich jeden składnik, który zmienia dosłownie wszystko. Z takim dodatkiem wychodzą idealnie aksamitne i puszyste.

Co to za tajemniczy składnik? To kremowa śmietanka, którą zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania deserów. Jak się okazuje, ten niepozorny produkt, świetnie sprawdzi się również w przypadku naleśników.

Ciasto na naleśniki ze śmietanką

Dzięki śmietance przygotujesz niesamowite naleśniki. Będą idealne pod każdym kątem!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Smażenie: 5 min.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiana mąki przez sitko. Dzięki temu będą mega puszyste.
  • Następnie dodajemy do miski z mąką sól.
  • Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się jajka oraz woda.
  • Na sam koniec dodaj do mieszanki śmietankę.
  • W efekcie powinnaś otrzymać gładką i jednolitą konsystencję.
  • Naleśniki smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  • I to wszystko. Smacznego!
idealne ciasto naleśnikowe
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Jak sama widzisz, wystarczy jedna mała modyfikacja, aby przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Gotowe naleśniki możesz wykorzystać do przygotowania obiadu zarówno na słodko, jak i słono.

Koniecznie daj mi znać, która z opcji jest bliższa Twojemu sercu. Ja chyba pozostanę przy pierwszej wersji, bo jak dobrze wiesz, mam ogromną słabość do słodkości. A kiedy można połączyć je jeszcze ze świeżymi owocami, to już w ogóle sztos!

Zobacz także: Czy da się zamrozić kluski śląskie? Tak, ale jest jeden warunek

  • Miniatura:
  • Slatan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani