Czy da się zamrozić kluski śląskie, by po odmrożeniu były tak samo pyszne, jak wcześniej? Otóż okazuje się, że tak, ale jest jedna złota zasada, której należy się bezwzględnie trzymać. Chodzi o mrożenie surowych klusek, które są poddane blanszowaniu. Te ugotowane i okraszone nie nadają się do mrożenia.
Kluski śląskie są ostatnio rozchwytywane przez każdego fana polskiej kuchni. Robimy z jednej receptury, ale mnogość dodatków sprawia, że w każdym wydaniu smakują zupełnie inaczej. Okrasa z masła i cebulki, sos grzybowy czy gulasz to tylko kilka propozycji, z którymi można je podawać.
Aby przedłużyć trwałość klusek lub zrobić ich „na zapas” sięgnij po starą jak świat, metodę mrożenia. Ujemna temperatura hamuje rozwój bakterii i rozkładu. Aby zamrozić je poprawnie, musisz wykonać pewną czynność przed wstawieniem klusek do zamrażarki, a chodzi konkretnie o blanszowanie.
Czy da się zamrozić kluski śląskie? Tak, ale nie zapomnij o blanszowaniu
Na gazie postaw garnek z osoloną wodą i doprowadź ją do wrzenia. Kluski wrzuć do wody dosłownie na 30 sekund. Po tym czasie wyciągnij kluski na tackę z papierem i poczekaj, aż wystygną. Następnie poprzekładaj kluski do woreczków i wstaw je do zamrażarki.
Takie kluski możesz przechowywać przez 2 miesiące w zamrażarce. Blanszowanie wpłynie na smak i konsystencje kluski po odmrożeniu. Jeśli chcesz je ponownie ugotować, nie musisz ich rozmrażać!
Na gazie postaw garnek z wodą, doprowadź ją do wrzenia i wrzuć zamrożone kluski i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. W trakcie gotowanie przemieszaj zawartość garnka, by kluski nie przywarły do dna.
Zobacz także te wpisy:
Jeden komentarz