Spis treści
Pierogi z mięsem to jedne z ulubionych, zaraz po tradycyjnych ruskich. Trudno się dziwić, kiedy mięso jest idealnie przyprawione i soczyste, praktycznie rozpływa się w ustach. Dziś zmienimy nieco koncepcje i podamy Ci przepis na pierogi z kaszanką, cebulą i majerankiem. Nawet nie wiesz, jakie są pyszne!
Farsz do pierogów składa się z niewielu produktów. Najważniejszym z nich jest dobrej jakości kaszanka, najlepiej kupić ją w lokalnej masarni, gdyż ta z marketu nie grzeszy jakością. Farsz musi mieć dużo majeranku i pieprzu, za to unikamy soli, gdyż kaszanka sama w sobie jest bardzo słona.
Gotowe pierogi z mięsem potrzebują dobrej okrasy. Możesz zaserwować je z tradycyjną cebulką lub wytopić skwarki i polać nimi gotowe danie. Uprzedzamy, że nie należy ono do małokalorycznych i lekkich. Najlepiej pozwolić sobie na nie od czasu do czasu, gdyż częste jedzenie takich ciężkich potraw może źle działać na nasze serce.
Pierogi z kaszanką
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę i podsmażaj na wolnym ogniu, aż zmięknie. Weź kaszankę i rozetnij jelito, a następnie wysyp wartość na patelnię. Podsmażaj na niewielkim ogniu, dodaj przyprawy i zamieszaj.
- Przygotuj ulubione ciasto na pierogi, wytnij krążki szklanką i dodaj farsz. Zagotuj wodę i wrzuć pierogi do wrzątku. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Zrób okrasę i polej gotowe pierogi.
Takie pierogi można zrobić w wersji roślinnej! Wystarczy kupić wegański zamiennik kaszanki w markecie. W dzisiejszych czasach nie musimy się martwic o niedostępność i wysokie ceny takich produktów. Często zamienniki wychodzą w korzystniejszej cenie niż produkty odzwierzęce.
Zobacz również:
Jeden komentarz