Spis treści
Zupa z soczewicą i chorizo
Zupa to płynna potrawa, która ma za zadanie połączyć w całość wszystkie zawarte w niej składniki. Ma charakter wywaru, powstałego w wyniku gotowania. Najczęściej podajemy ją jako pierwsze danie, tuż przed daniem głównym. Na całym świecie możemy spotkać przeróżne rodzaje zup, ale dziś skupimy się na tradycyjnym hiszpańskim daniu!Do wykonania zupy będziemy potrzebować kilku niezbędnych składników, jak kiełbasa chorizo czy czerwona soczewica. Są one łatwo dostępne w naszym kraju, więc nie musisz planować przebieżki po całym mieście, by znaleźć konkretny składnik do obiadu. To co, gotowa by wypróbować ten genialny przepis?
Czas całkowity 50 min.
Czas gotowania 50 min.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki, seler i marchewkę kroimy i podsmażamy na oleju w garnku o grubszym dnie.
- Soczewicę płuczemy na sitku i dodajemy do odsączonych warzyw. Całość zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe, całość gotujemy ok. 20-25 minut.
- Chorizo kroimy na talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, gdy się zarumieni, dodajemy do zupy.
- Na tej samej patelni smażymy pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy wędzoną paprykę i wrzucamy całość do gotującej się zupy
- Zupę doprawiamy pieprzem, solą oraz octem winnym. Do podania sypiemy natkę pietruszki.
Składniki
na 6 porcji
- 100 g ziemniaki
- 2 marchew
- 2 łodygi seler naciowy
- 300 g soczewica zielona
- 1 1/3 l woda
- 2 liść laurowy
- 150 g kiełbasa chorizo
- 1 cebula
- 4 ząbek czosnek
- 1 łyżka wędzona papryka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 3 łyżka ocet winny
- pęczek natka pietruszki
- 25 ml oliwa z oliwek
Zobacz