Spis treści
Przepis na klopsiki z ryby został zaczerpnięty z tradycyjnego norweskiego dania o nazwie — Fiskeboller. W krajach skandynawskich to danie jest wyjątkowo popularne, gdyż to właśnie oni mają nieograniczony dostęp do świeżych ryb, z których powstają te pyszności.
Klopsiki podaje się z delikatnym sosem curry, który doda nieco charakteru całej potrawie. Pierwotnie będziemy wykorzystywać mięso z dorsza, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej ryby.
Co ciekawe klopsików nie trzeba smażyć, a wystarczy je jedynie ugotować. Aby nabrały smaku, warto wrzucić je do ulubionego bulionu. My polecamy warzywny, bo nie będzie dominował nad smakiem mięsa, a jedynie je podkreśli.
Klopsiki rybne
Składniki
na porcje
- 500 g filet z dorsza
- 1 jajko
- 3 łyżka mleko
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżka pietruszka
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 l bulion warzywny
- sos
- 400 ml mleko
- 2 łyżka mleko
- 2 łyżka mąka
- 1 łyżeczka curry
Sposób przygotowania
- Dorsza pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do kielicha blendera. Wbij jajko, dodaj mleka, mąkę oraz przyprawy. Zmiel całość na gładką masę, dorzuć posiekaną pietruszkę.
- Zwilż dłonie, z masy uformuj kuleczki i poukładaj na talerzu. W garnku zagotuj bulion warzywny, wrzuć klopsiki i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
- W trakcie gotowania klopsów. Na patelni roztop masło, dosyp mąkę i zacznij mieszać, aby nie było grudek, następnie dolej mleko i mieszaj, do momentu aż całość zgęstnieje. Dosyp przyprawę curry i zamieszaj.
- Klopsiki wyciągnij z wywaru i zalej sosem. Danie podawaj z frytkami i surówką.
Wartości odżywcze
Klopsiki z ryby będą genialnie smakować z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami, do tego surówka z kiszonej kapusty i pyszny obiad gotowy!
Zobacz także:
- Jak pozbyć się woni smażonej ryby? Jest kilka sposobów
- Tania i wartościowa ryba, o której mało kto pamięta!