w

Fishballs, czyli klopsiki z ryby w nieco odnowionej wersji

klopsiki z ryby
minadezhada, Getty Images

Przepis na klopsiki z ryby został zaczerpnięty z tradycyjnego norweskiego dania o nazwie — Fiskeboller. W krajach skandynawskich to danie jest wyjątkowo popularne, gdyż to właśnie oni mają nieograniczony dostęp do świeżych ryb, z których powstają te pyszności.

Klopsiki podaje się z delikatnym sosem curry, który doda nieco charakteru całej potrawie. Pierwotnie będziemy wykorzystywać mięso z dorsza, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej ryby.

Co ciekawe klopsików nie trzeba smażyć, a wystarczy je jedynie ugotować. Aby nabrały smaku, warto wrzucić je do ulubionego bulionu. My polecamy warzywny, bo nie będzie dominował nad smakiem mięsa, a jedynie je podkreśli.

Klopsiki rybne

Klopsiki są niezwykle delikatne w smaku, więc śmiało możesz je podawać również dzieciom.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 3 porcje

Sposób przygotowania

  • Dorsza pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do kielicha blendera. Wbij jajko, dodaj mleka, mąkę oraz przyprawy. Zmiel całość na gładką masę, dorzuć posiekaną pietruszkę.
  • Zwilż dłonie, z masy uformuj kuleczki i poukładaj na talerzu. W garnku zagotuj bulion warzywny, wrzuć klopsiki i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
  • W trakcie gotowania klopsów. Na patelni roztop masło, dosyp mąkę i zacznij mieszać, aby nie było grudek, następnie dolej mleko i mieszaj, do momentu aż całość zgęstnieje. Dosyp przyprawę curry i zamieszaj.
  • Klopsiki wyciągnij z wywaru i zalej sosem. Danie podawaj z frytkami i surówką.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Klopsiki z ryby będą genialnie smakować z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami, do tego surówka z kiszonej kapusty i pyszny obiad gotowy!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • minadezhada, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli