w

Jak pozbyć się woni smażonej ryby? Jest kilka sposobów

Jak pozbyć się woni smażonej ryby

Zapach smażonej ryby w domu przed samymi świętami to mała katastrofa, z którą trzeba sobie poradzić. Rybny zapach jest dość intensywny i nie każdy jest jego zwolennikiem, więc lepiej się go pozbyć przed przyjazdem gości. Znamy kilka prostych trików, które możesz zastosować!

Najpopularniejszą metodą obróbki ryb jest smażenie, a to przyczynia się do ulatniania nieprzyjemnego zapachu. Warto wiedzieć, jak ograniczyć rozprzestrzenianie się woni w domu.

Sponsorowane

Zacznij od sprawdzenia świeżości ryby, jeśli surowe mięso zaczyna lekko śmierdzieć, to znak, że należy je wyrzucić. Podgrzanie spotęguje zapach, a my możemy się nabawić zatrucia pokarmowego.

Zapobieganie przed smażeniem ryby

ryba w ziołach/ fot. Tatiana Volgtowa, canva

Maczanie filetów w mleku, nacieranie cytryną czy ziołami pomaga zmniejszyć wydzielany zapach. Jeśli decydujesz się na kąpiel w mleku, musisz pozostawić rybę na ok. 2 godziny, by porządnie namokła. Majeranek i bazylia mają świetne właściwości zapachowe, a marynata z ich dodatkiem jest przepełniona wonią ziół.

Jeśli nie mamy pod ręką świeżych ziół, możemy posiłkować się cebulą, która sama w sobie ma dużo smaku i aromatu. Poszatkowaną cebulę umieszamy na filecie i pozostawiamy w lodówce na godzinę. Następnie możemy smażyć rybę jak zawsze.

Sponsorowane

Jak pozbyć się woni smażonej ryby z mieszkania?

Pierwszym sposobem jest wykorzystanie surowego jabłka. Przekrojony owoc umieszczamy na patelni z rybą i pozwalamy, by zneutralizował nieprzyjemny zapach. Bardzo podobnie zadziała surowy ziemniaki. Wystarczy go dobrze umyć i położyć na patelni obok smażonej ryby.

smażenie ryby/ fot. gbh007, canva

Jeśli twoje ręce cuchną rybą, a żadne mydło nie pomaga, spróbuj użyć pasty do zębów. Natrzyj nią ręce i wypłucz pod bieżącą wodą.

Usuwanie woni rybnej z przyrządów kuchennych

Jeśli deska do krojenia zaczyna brzydko pachnieć rybą zasyp ją sodą oczyszczoną i wyszoruj, a następnie wypłucz wodą. Podobnie zadziała sok z cytryny, natrzyj nim deskę i pozostaw na kilka minut, a następnie spłucz wodą.

Zobacz również:

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    14 komentarze

    1. a ja myslalem ze to przyjemnosc zeby karpika usmazyc a nie za nos sie trzymac. moze lepiej z marketa kupiz i jeszcze w mikrofali go odsmazyc. co za bzdury.oglupianie ludzi. ja nie umiem ja nie potrafie,,,,,

    Autor: Ola Zając

    Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
    Napisz do Oli