Spis treści
Przyjęło się, że cena nie idzie w parze z jakością, więc część osób omija najtańsze produkty w obawie o złą jakość. Makrela to popularna ryba, która nie jest aż tak droga, jak łosoś czy dorsz, a zawiera mnóstwo wartości odżywczych i najzwyczajniej w świecie jest smaczna. Czy powinniśmy włączyć ją do diety? Zapraszamy do lektury.
Nie od dziś media trąbią o tym, że ryby są znacznie zdrowsze niż tradycyjne mięso. Oczywiści warto sprawdzić pochodzenie i gatunek, gdyż popularna w Polsce Panga to nie najlepszy wybór. Hoduje się ją w zanieczyszczonych zbiornikach wodnych, przez co jej mięso jest skażone chemią i metalami ciężkimi. Ludzie kupują ją, bo jest jedną z najtańszych ryb na polskim rynku, lecz naszym zdaniem lepiej przeznaczyć pieniądze na coś innego.
Na szczęście istnieje znacznie lepsza alternatywa dla taniej pangi, a jest nią przepyszna makrela! W tym przypadku cena nie ma znaczenia, gdyż makrela jest bardzo zdrowa i można ją kupować bez żadnych obaw.

Dlaczego warto jeść makrele?
Zacznijmy od tego, że makrela jest bogata w kwasy omega-3, a w szczególności EPA i DHA, które wspierają pracę mózgu i serca. Spożywanie ryb bogatych w te elementy zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób serca, nadciśnienia, chorób krążenia czy stanów zapalnych.
Makrela jest obfita w cenne białko, a te przyczynia się do rozwoju mięśni i regeneracji uszkodzonych tkanek. Ponadto znajdziemy w niej cały pakiet witamin i minerałów: B12, D, A, E, fosfor, selen, magnez, jod, potas i niacyna.
Na sam koniec warto wspomnieć, że makrela jest niskokaloryczna, bo jedynie 260 kcal na 100 g. Osoby dbające o linie nie muszą się przejmować, że z nią przesadzą.
Makrela może być podawana na wiele sposobów!
Najpopularniejsza makrela w sklepach to ta wędzona, którą można od razu spożyć. Możesz z niej przygotować pastę rybną lub jeść mięso prosto z upieczonego filetu.

Mięso wędzonej ryby możesz podrobić, dodać jajko, trochę bułki tartej i stworzyć pyszne kotlety obiadowe. Surowe filety upiecz w piekarniku z ziołami lub usmażyć na maśle klarowanym — wyjdą przepyszne!
Zobacz także:
Jeden komentarz