w ,

Makrela jest tania i łatwo dostępna, ale mało kto wie, że poza smakiem jest niezwykle zdrowa

Makrela
ClaudioStocco, Getty Images

Przyjęło się, że cena nie idzie w parze z jakością, więc część osób omija najtańsze produkty w obawie o złą jakość. Makrela to popularna ryba, która nie jest aż tak droga, jak łosoś czy dorsz, a zawiera mnóstwo wartości odżywczych i najzwyczajniej w świecie jest smaczna. Czy powinniśmy włączyć ją do diety? Zapraszamy do lektury.

Nie od dziś media trąbią o tym, że ryby są znacznie zdrowsze niż tradycyjne mięso. Oczywiści warto sprawdzić pochodzenie i gatunek, gdyż popularna w Polsce Panga to nie najlepszy wybór. Hoduje się ją w zanieczyszczonych zbiornikach wodnych, przez co jej mięso jest skażone chemią i metalami ciężkimi. Ludzie kupują ją, bo jest jedną z najtańszych ryb na polskim rynku, lecz naszym zdaniem lepiej przeznaczyć pieniądze na coś innego.

Na szczęście istnieje znacznie lepsza alternatywa dla taniej pangi, a jest nią przepyszna makrela! W tym przypadku cena nie ma znaczenia, gdyż makrela jest bardzo zdrowa i można ją kupować bez żadnych obaw.

Makrela
filety z makreli/ fot. y-studio, Getty Images

Dlaczego warto jeść makrele?

Zacznijmy od tego, że makrela jest bogata w kwasy omega-3, a w szczególności EPA i DHA, które wspierają pracę mózgu i serca. Spożywanie ryb bogatych w te elementy zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób serca, nadciśnienia, chorób krążenia czy stanów zapalnych.

Makrela jest obfita w cenne białko, a te przyczynia się do rozwoju mięśni i regeneracji uszkodzonych tkanek. Ponadto znajdziemy w niej cały pakiet witamin i minerałów: B12, D, A, E, fosfor, selen, magnez, jod, potas i niacyna.

Na sam koniec warto wspomnieć, że makrela jest niskokaloryczna, bo jedynie 260 kcal na 100 g. Osoby dbające o linie nie muszą się przejmować, że z nią przesadzą.

Makrela może być podawana na wiele sposobów!

Najpopularniejsza makrela w sklepach to ta wędzona, którą można od razu spożyć. Możesz z niej przygotować pastę rybną lub jeść mięso prosto z upieczonego filetu.

Makrela
pasta z makreli/ fot. arfo, Getty Images

Mięso wędzonej ryby możesz podrobić, dodać jajko, trochę bułki tartej i stworzyć pyszne kotlety obiadowe. Surowe filety upiecz w piekarniku z ziołami lub usmażyć na maśle klarowanym — wyjdą przepyszne!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • ClaudioStocco, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli