Spis treści
Idealne ciasto na pierogi trzeba przygotować według kilku zasad. Nie chodzi jedynie o wyrabianie masy, ale dobór i proporcje składników. W przepisach poza wodą, mąką i jajkiem widzimy dodatek tłuszczu, najczęściej oleju. Czy to najlepszy wybór?
Najbardziej podstawowa wersja ciasta na pierogi składa się z mąki, wody i soli. Później zaczynają się dodatki w stylu jajka, maślanki czy odrobiny tłuszczu. Zamiast oleju, wykorzystajmy dobrej jakości masło!
Jakie powinno być ciasto na pierogi?

Z doświadczenia wiem, że ciasto na pierogi musi być cienkie i sprężyste, tak by w gotowaniu nie zaczęło się rozpadać. Nie ma nic gorszego od grubego i twardego ciasta z małą ilością farszu. Tłuszcz sprawi, że ten problem odejdzie w zapomnienie, a ciasto będzie wyjątkowo cienkie i sprężyste. Będzie z niego łatwo robić pierogi, gdyż łatwo się sklei, a przy tym nie stwardnieje w trakcie gotowania.
Jak zrobić ciasto w kilka minut?
Zacznijmy od proporcji. Przyjmujemy, że na 1 kg mąki pszennej musimy przygotować 100-120 g masła. Musi być w temperaturze pokojowej i być dość miękkie by dobrze się łączyło z resztą składników. Do tego dorzucamy szczyptę soli, trzy żółtka i dwie szklanki bardzo ciepłej (przegotowanej) wody. Wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy lub używamy miksera z hakiem. Powinno nam to zająć tylko kilka minut. Taką masę nakrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszej obróbki.
Zobacz również:
2 komentarzy