w

Cordon Bleu, czyli szwajcarskie kotlety z szynką

Cordon Bleu – kotlety szwajcarskie

Znudzona tradycyjnymi schabowymi? Ja również. Zaczęłam przeszukiwać internet w poszukiwaniu czegoś, co będzie urozmaiceniem w niedzielny obiad i znalazłam te oto pyszne kotleciki w wersji ze schabem. Niby te same składniki, a jednak różnica jest bardzo wyczuwalna. Przepis jest niezwykle prosty, a kotlety robią się praktycznie same!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Mięso pokrój na 5 kotletów i rozbij je tłuczkiem lub pięścią. Mają być cienkie na ok. 5 mm.
  • Kotlety posyp solą i pieprzem. Na każdym kawałku ułóż plaster szynki i sera, następnie złóż kotleta na pół.
  • Mięso obsyp mąką pszenną. Przygotuj dwie miseczki, a w nich rozbełtane jajko i osobno bułka tarta. Każdego kotleta maczaj pierwsze w jajku, następnie w bułce.
  • Kotlety smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu przez 4-5 minut na stronę. Dopasuj moc palnika do tego jak rumiane są kotlety. Ściągnij wszystko na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Składniki

na 5 kotletów

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli