Spis treści
Cordon Bleu – kotlety szwajcarskie
Znudzona tradycyjnymi schabowymi? Ja również. Zaczęłam przeszukiwać internet w poszukiwaniu czegoś, co będzie urozmaiceniem w niedzielny obiad i znalazłam te oto pyszne kotleciki w wersji ze schabem. Niby te same składniki, a jednak różnica jest bardzo wyczuwalna. Przepis jest niezwykle prosty, a kotlety robią się praktycznie same!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
Sposób przygotowania
- Mięso pokrój na 5 kotletów i rozbij je tłuczkiem lub pięścią. Mają być cienkie na ok. 5 mm.
- Kotlety posyp solą i pieprzem. Na każdym kawałku ułóż plaster szynki i sera, następnie złóż kotleta na pół.
- Mięso obsyp mąką pszenną. Przygotuj dwie miseczki, a w nich rozbełtane jajko i osobno bułka tarta. Każdego kotleta maczaj pierwsze w jajku, następnie w bułce.
- Kotlety smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu przez 4-5 minut na stronę. Dopasuj moc palnika do tego jak rumiane są kotlety. Ściągnij wszystko na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Składniki
na 5 kotletów
- 500 g schab
- 5 plaster szynka szwajcarska
- 5 plaster ser żółty
- 1 sztuka jajko
- 50 g bułka tarta
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1/3 łyżeczka sól
- 1/3 łyżeczka pieprz
- olej
Zobacz
Jeden komentarz