Spis treści
Czy wiesz, że można zrobić domowy budyń bez dodatku mąki? Do tego z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni.
Nie znam ani jednej osoby, która nie lubiłaby budyniu. Świetnie spisze się zarówno w roli deseru na ciepło, jak i ciekawego podwieczorku. Jemu po prostu nie można powiedzieć nie. Chyba się ze mną zgodzisz, prawda?
I choć na rynku jest cała masa gotowych produktów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić domową wersję pysznego deseru na ciepło. Tym bardziej jeśli ochota na małe co nieco dopada nas wieczorem, kiedy szykujemy się już tak naprawdę do łóżka i nie w głowie nam szybkie zakupy.
Jak zrobić domowy budyń? Wersja bez mąki
Z dzisiejszym przepisem zaspokoisz swoje pragnienie w mgnieniu oka. Co więcej, aby przygotować genialny deser na ciepło, będziesz potrzebować tak naprawdę 5 składników. Są to podstawowe produkty, które na pewno masz w swojej kuchni. Więc budyń w domowej wersji możesz przygotować dosłownie w każdej chwili.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Oprócz krótkiej i nieskomplikowanej listy potrzebnych produktów, możesz być również spokojna o sam proces przygotowania pysznego budyniu. Jest on bajecznie prosty i poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny.
I na koniec wisienka na torcie. Dzisiejszy budyń przygotujemy bez grama mąki. Jak to jest jest w ogóle możliwe? Już za moment sama się przekonasz!
Domowy budyń bez grama mąki
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od wyjęcia wcześniej z lodówki jajek i masła. Masło do tego przepisu jest nam potrzebne w miękkiej wersji.
- Następnie łączymy ze sobą jajka oraz dwa rodzaje cukru. Produkty ubijamy tak długo, aż cukry całkowicie się rozpuszczą.
- Ustawiamy na palniku garnek i przelewamy do niego mleko.
- Kiedy będzie już lekko podgrzane, zaczynamy dodawać małym strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę jajeczną.
- Z czasem mieszanka zacznie gęstnieć. Należy pamiętać, aby cały czas ją energicznie mieszać - tak jak w przypadku gotowania budyniu z torebki.
- Na koniec do garnka wrzucamy miękkie masło. Pamiętaj, robimy to na raty.
- Po połączeniu wszystkich składników, zdejmujemy garnek z palnika i gotowe!
Jak sama więc widzisz, przygotowanie domowego budyniu wcale nie musi być trudne. Możesz podawać go solo lub np. z małymi biszkoptami. Świetnie sprawdzą się tutaj również ciasteczka ptysiowe.
Na koniec warto dodać, że budyń w takiej wersji możesz wykorzystać również jako krem do przygotowania wielu ciast i deserów. Po prostu 2w1. Takie przepisy lubię najbardziej, a Ty?
A jeśli szukasz innych ciekawych receptur na domowe słodkości, zapraszamy do naszej bogatej bazy. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie. Perełka kulinarna goni kolejną perełkę.