Spis treści
Wydaje Ci się, że gofry bez gofrownicy to abstrakcja? Otóż nie, da się je zrobić w łatwy sposób i choć będą nieco inne, ich smak pozostanie taki sam. Chrupiące placki wypełnione po brzegi dodatkami będą przypominać nadmorskie gofry, które kosztują małą fortunę w tych czasach.
Jak to mówią, nie ma rzeczy niemożliwych, więc gofry bez gofrownicy to coś, co jesteśmy w stanie przygotować. Wprawdzie ich kształt nie będzie taki sam, ale smak i chrupkość będzie na najwyższym poziomie. Wystarczy dobre ciasto, patelnia i nieco wyobraźni, a jesteśmy w stanie wyczarować coś pysznego.
Gofry bez gofrownicy to nic trudnego!
Cały sekret naszych gofrów to odpowiednia konsystencja ciasta, by było lejące i dobrze rozkładało się na gorącej patelni. Nie wolno robić zbyt grubych placków, gdyż staną się zbyt rozmiękłe i będą przypominać naleśniki.
Technika smażenia jest nieprzypadkowa — sucha patelnia i mała moc palnika pozwala je dobrze „wysuszyć” a przy tym nadać złocisty kolor. Kiedy gofry są jeszcze gorące po zdjęciu z patelni, można z nich uformować dowolny kształt rulonika lub zgiąć w połowie jak taco. Takie placki będzie łatwiej zjeść, a i efekt wizualny jest niczego sobie.
Ruloniki podawaj z ulubionymi dodatkami. My polecamy owoce i bitą śmietanę lub połączenie nutelli i masła orzechowego. Nie ważne jak podasz — będzie pysznie!
Gofry bez gofrownicy
Składniki
na 10 sztuk
- 1 szklanka mąka pszenna
- 4 jajko
- 220 g masło
- 70 g cukier
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy (lub kilka kropel ekstraktu)
Sposób przygotowania
- Masło roztapiamy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Kiedy jajka będą puszyste, dosypujemy przesianą mąkę, cukier wanilinowy i schłodzone masło. Mieszamy aż, ciasto nie będzie mieć grudek.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wylewamy odrobinę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Warstwa ciasta musi być bardzo cienka. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż będzie rumiane z obu stron. Ciepłe placki można zwinąć w ruloniki, zimne stwardnieją i nie będzie to możliwe.
- Podajemy nadziane ulubionymi dodatkami.